Антипаразитните свойства на ивермектин са широко известни на научната общност, а през 2015 година бе присъдена Нобелова награда на Campbell и Omura заради значимия им принос в изследването на медикамент на име "Ивермектин - лекарство чудо", произвеждан от бактерия Streptomyces avermitilis.

Така коментира пред Kmeta.bg. пулмулогът Петър Чипев от медицински център "INSPIRO". Лекарството, известено с широкия си антипаразитен спектър, е включено в листата на най-важните медикаменти на Световната здравна организация. Чипев, който е събрал и публикувал всичко по темата за лечебните свойства на лекарството-чудо в статия "Ивермектин за лечение на КОВИД -19 - време ли е за голямата премиера" , напомни, че след редица проучвания е станало ясно, че освен антипаразитни, той притежава и противовирусни свойства.

Установeно е, че Ивермектин е ефективен срещу редица РНК-вируси като човешкият имунодефицитен вирус - 1 (HIV-1), грипа, денга вируса, зика вируса и се правят проучвания за SARS-CoV-2.

Противовирусен ефект на Ивермектин в епруветка

Способността на Ивермектин да оказва сходно влияние върху развитието на различни вирусни инфекции се дължи на това, че той повлиява нормални процеси в клетката-гостоприемник, които вирусите "пленяват", за да се развиват в нея по-ефективно, обясни Чипев. Това е от голямо значение за спирането на размножаването на различни техни представители като HIV-1, грипния вирус, денга вируса, вируса на Западно-нилската треска и SARS-CoV-2. Достъпът до тази най-важна част на клетката се осъществява от различни протеини, които с това си качество се превръщат в мишена както за вирусите, така и за медикаментите.

Надеждите

Надежда за лечение на ковид даде ин витро тестването на Ивермектин от екипа на Леон Кали, обяснява в статията си Чипев. В експеримента, Vero/hSLAM клетки, заразени с изолат на SARS-CoV-2, биват подложени на действието на 5 µM (микромола) от медикамента. Установява се, че концентрацията на Ivermectin, намаляваща вирусната репликация на 50% (IC50) е 2 µM. Основният аргумент "Срещу" използването на Ivermectin за лечение на COVID-19 в клиничната практика е невъзможността да се достигнат плазмени концентрации, които да съответстват на установените In vitro концентрации, ефективни срещу SARS-CoV-2, с тестваните до момента при хора дозови режими на медикамента. Одобрени за приложение в практиката са:

- 150 µg/kg веднъж годишно за лечение на онхоцеркоза

- 200 µg/kg еднократна доза за лечение на стронгилоидоза

- 150-200 µg/kg два пъти в годината или 300-400 µg/kg веднъж годишно в ендемични зони на лимфатична филариоза

Във фармакокинетични и фармакодинамични проучвания обаче микромоларната концентрация, която достига Ivermectin в кръвта дори при високи дози от 600 µg/kg е едва 0.12-0.14 µM.

Ивермектин за лечение на КОВИД-19 в световните препоръки

Приложението на Ивермектин в лечението на КОВИД-19 в България доби голяма популярност с един от протоколите за лечение на вируса. Той е на EVMS (Eastern Virginia Medical School), съставен от Пол Марик. В него медикаментът се препоръчва във всички фази на болестта, както за профилактика, така и за лечение, без значение от тежестта на протичането.

Чипев разгледа и основните притеснения за използването на Ивермектин за лечение на КОВИД-19 в клиничната практика. Те идват от невъзможността да се достигнат плазмени концентрации, които да съответстват на установените ин витро концентрации, ефективни срещу SARS-CoV-2, с тестваните до момента при хора дозови режими на медикамента. Според него има съобщения за положителен ефект след приема на ивермектин в комбинация с други медикаменти, но от гледна точка на научната общност са необходими още сериозни клинични изследвания, в които лекарството да бъде включено напълно самостоятелно. Чипев е категоричен, че дозите, в които се изписва лекарството от лекари, не носят вреди на хората.