След като съобщи за разкритата модерна нарколаборатория в Ямбол, главният прокурор Иван Гешев отговори на журналистически въпроси във връзка с тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на президента от 30 юли.

Конституционният съд постанови, че действащ президент и вицепрезидент могат да бъдат обекти на наказателно производство при откриване на данни за престъпна дейност, но не могат да бъдат следени, подслушвани и да им бъдат повдигани обвинения.

Гешев се съгласи с президента Радев, че решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват.

Конституционното решение отговаря на всички наши въпроси, доволен съм. Стана ясно, че прокуратурата е спазила и спазва законите. То дава възможност прокуратурата да си свърши работата. Как ще бъде приложено конституционното решение, ще решат съответните прокурори по отделните казуси, заяви Иван Гешев.

По повод на изнесените СРС-та на командира на ВВС ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев, Иван Гешев коментира, че какво ще се случи оттук нататък зависи от конкретния наблюдаващ прокурор, който ще анализира решението на Конституционния съд и ще вземе съответните решения според Наказателно-процесуалния кодекс.

На въпрос дали ще се намери прокурор, който да го разследва във връзка със сигнала на Христо Иванов, Иван Гешев отговори, че е рухнал митът за всесилния и неподлежащ на контрол български главен прокурор.

"Този мит беше разпространяван от политически среди и НПО-та, чиято цел е унищожаване на прокуратурата. Този мит рухна с решението на Конституционния съд."

С тълкувателно решение от 23 юли КС постанови, че "надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор".

Не смятам, че съм извършил нещо, за което към момента някой трябва да ме разследва. Аз не съм престъпник, а човек, който защитава и работи по закон над 20 години - от полицай, през следовател, през всички нива а съдебната система до главен прокурор, коментира главният прокурор.

Той изтъкна, че целта му е българските граждани чрез правосъдие да получат справедливост.

Гешев каза, че има врагове, с работата си засегнал хора с милиарди. "Знам, че ще има реакция, знам, че прокуратурата ще бъде атакувана, ще бъдат направени опити да бъде унищожена. Ще правя каквото трябва да се направи, да става каквото ще", категоричен бе главният прокурор. Според него спецпрокуратурата не е удобна на някои хора с много пари и те искат да компрометират тази институция.

Гешев не пожела да коментира протестите, едно от исканията в които е за неговата оставка. Само каза, че не коментира политически теми, а е в Ямбол, за да решава проблемите на българските граждани във връзка с битовата престъпност и наркоразпространението.