Главният прокурор Иван Гешев изрази подкрепата се към Камарата на следователите за организирането на дарителска акция за закупуването на апарат за плазмофереза. Това съобщават в писмо до медиите от пресцентъра на прокуратурата.


"Уважаеми прокурори, следователи и съдебни служители, колеги и приятели, главният прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България, изразяват подкрепа за благородната инициатива на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите за организиране на спешна дарителска кампания за закупуване на апарат за плазмофереза. Със закупуването на устройството ще бъде подпомогнато дарението на плазма, нужна за спасяването на живота на пациенти с тежко протичаща инфекция от COVID-19", се казва в съобщението.

"Още в началото на пандемията много прокурори, следователи и съдебни служители се включиха в благотворителите кампании по кръводаряване и събирането на парични средства, с които бяха подпомогнати медици и лечебни заведения, ангажирани с лечението на коронавируса. С увеличаването на заболелите, наш дълг е отново да подкрепим нуждаещите се. Този път можем да го направим като дарим средства, за да се подпомогне навременното животоспасяващо преливане на рековалесцентна плазма, особено когато расте и броят на желаещите да дарят съдържаща антитела плазма", допълват от прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на ПРБ също ще се включат в спешното набиране на необходимите средства за закупуването на апарат за плазмофереза и неговото дарение на болница в нуждаещ се регион.

"Използваме случая, за да благодарим и за бързата реакция на магистратите, преболедували COVID-19, които вече откликнаха на призива за дарение на рековалесцентна плазма в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия", завършва съобщението на прокуратурата.

Дарителска сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG33UNCR70001524198694
BIC: UNCRBGSF
Титуляр : Камара на следователите
Основание: Дарение за апарат за плазмофереза