Петима души са задържани при акцията в столичния квартал "Христо Ботев", проведена от прокуратурата и ГДБОП срещу престъпна група за лихварство. Това стана ясно на брифинг на зам.-главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов.


"Този случай се вписва в контекста за тежка битова престъпност. Един от приоритети ни с МВР е противодействие с битовата престъпност - не само с ало-измамите, случаите в Сотиря или конкретин случай за групи, които извършват лихварска дейност и рекет. В определени райони, където населението е с нисък социален статус, има лица, които вие нарича цигански барони, а аз ще ги нарека криминални авторитети и това са хора, които нарушават закон от лихварството, през насилствени действия, наркотици и купуване на гласове в определени места, когато има избори", заяви зам.-главният прокурор и допълни, че ако у някои е останало усещане, държавата в някои райони се е оттеглила, но това не е така и ще се покаже с още по-усилена работа.

"Задължение имаме да пазим всички и да прилагаме еднакво закона - и за богатите, но и за тези с нисък социален статус. Всички трябва да спазват закона. С МВР ще се постараем, ако е имало някакво съмнение, то с работата да се покажем, че няма значение от социалния и икономически статус", категоричен бе той.

Относно случая в кв. "Христо Ботев", там става дума за група занимаваща се с лихварство и рекет, като в утрешния ден предстои спецпрокуратурата да се прецени срещу колко и какви обвинения да бъдат повдигнати. Главният секретар Ивайло Иванов допълни, че това е поредната група, задържана заедно със спецпрокуратурата, а въпросната група има данни, че работи от 2015 година. Има претърсени 5 адреса и задържани 5 лица, част от които са в родствена връзка, три от лицата са криминално проявени. Има данни, че се е занимавала с разпространение на наркотици, като за момента са намерени малки количества, а работата по претърсванията и изземванията продължава.

"Схемата е класическа, защото тук има хора с нисък социален статус, нуждаещи се от финанси. Отпускали са им финансови средства с високи лихви, а ако не се изплатят, се упражнява насилие", заяви Иванов.

Колко хора са пострадали тепърва ще се изяснява.

"Времената за свободно функциониране на такива групи, такива общности, ако не са свършили, ще свършат. Държавата, прокуратурата  и МВР са сериозно ангажирани и виждате какво правим в последната година", заяви Гешев и допълни, че им потенциал в кратки срокове да бъде прекратен подобен произвол, даде за пример акцията в Горна Оряховица за ало-измамите, след което те са намалени с 30 процента след тяхното задържане.

Гешев допълни, че и други структури като КПКОНПИ ще бъдат ангажирани, за да може да се конфискуват всички облаги, придобити от престъпната дейност. Ще има задължителна проверка от страна на НАП на всички арестувани, включително и като физически лица за доходите им.

Той даде за пример последния случай от град Левски, където задържаните не са работили един ден в живота си, като ще бъдат сезирани и ДНСК за незаконно строителство, за да се проверят и палатите, които са построени и ще бъде отнемано всичко, което докаже, че е незаконно придобито.

На въпрос има ли данни за купуване на гласове за момента, Гешев заяви, че по това дело за момента няма такива данни, но припомни, че това са криминални авторитети, които правят всичко, от което може да се изкарат пари.