Повече от 900 души у нас чакат за бъбречна трансплантация, а хиляди са на хемодиализа.

"Като пациентска организация през годините неведнъж сме обръщали внимание на това, че все по-малко български граждани, които се нуждаят от животоспасяваща трансплантация, са годни за нея", каза в "Тази сутрин" по bTV Иван Димитров от Българския пациентски форум.

"С всяка изминала година пренасочването на пари за хемодиализа - с други думи кражбата от хемодиализата, влошава качеството ѝ и тези пациенти не могат да бъдат трансплантирани", каза той.

По думите му у нас има недоверие в здравната система. Хората вече не даряват, а надеждата у чакащите избледнява с всяка изминала година заради уврежданията, които получават. Всичко това трябва да е приоритет на държавата, както е във всяка една цивилизована държава, смята Димитров.

"Ние правим по 10-15 трансплантации на година. Осъвременяването на листата на чакащите се прави веднъж в годината, а когато се увреждаш от некачествената диализа, би трябвало този срок да се намали поне на три месеца", на мнение е Иван Димитров.

Хората на хемодиализа са над 3500 на година. По думите му листата на чакащите не трябва да бъде от 900 души, а от поне 6000-7000.

Примерът от Испания

Александър Цолов чака дълго, за да си върне живота с успешна трансплантация. Тя обаче се случва не в България, а в Испания.

"Проблемът беше, че когато започнах хемодиализа, в кратки срокове здравословното ми състояние се влоши доста. Дотолкова, че повече от две години поддържах много високо кръвно. Краката ми се увредиха, получих полиневропатия, започнах да ходя с патерици", разказа мъжът.

Именно тогава решава да потърси спасения в чужбина.

"Когато отидох в Испания, в рамките на месец и нещо животът ми се промени. Диализата е много по-качествена, започнах да се чувствам добре и да ходя нормално. Заживях един нормален живот", споделя още Александър.

В България той е бил в листата на чакащите за трансплантация. Признава обаче, че в началото се е страхувал да го направи, тъй като не е имал доверие в здравната система.

"В Испания в рамките на осем месеца ме вкараха в листата на чакащите и в деня, в който ме вкараха в нея, ме трансплантираха", казва мъжът.

В Испания на ден правят над 30 само бъбречни трансплантации, допълва Александър.

Вече девет години той се чувства добре и живее нормално.

Телевизията е поканила в студиото и директорът на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" д-р Георги Христов, който не е успял да дойде, но изпратил позиция:

Снимка: bTV

Снимка: bTV