По случай 10-ата годишнина на VIVACOM ще ви срещнем с част от хората и каузите, които компанията е подкрепяла през десетилетието. Артисти, спортисти, музиканти, писатели. Търсещи, можещи, работещи, вдъхновяващи. Хора, чийто телефонен номер определено бихме искали да имаме в нашия смартфон. Срещата днес е с Ива Дойчинова, която заедно с многократния световен шампион Йордан Йовчев  стана лице на тазгодишното издание на Операция "Жълти стотинки".

Снимка: Официален профил във Facebook

Ива Дойчинова е един от най-познатите и обичани радиогласове в ефира. Нейният професионален път в журналистиката започва в програма "Хоризонт" на БНР. Впоследствие е поканена от създателите на първото частно Радио ФМ+ да се присъедини към екипа му. 14 години тя е водеща на предаванията "Трамвай желание", "Ива и Джон" и "Закуска с Ива", а от 2000 до 2006 г. е "Програмен мениджър".

"Като част от групите на GWR (Великобритания) и Emmis - САЩ, имах възможността да пътувам много във водещи европейски радиостанции и честта да се уча от консултанти в бизнеса като Питър Синклер, Майк Уитингтън, Майк Хаас, Стиви Мюзнер, Волфрам Тех и др.", споделя тя за опита си.

През 2006 г. Дойчинова се присъединява към сутрешния блок на БНТ "Денят започва". От 2007 до 2011 г. е част от екипа на bTV като водещ на предаванията "Часът на мама" и "Денят е прекрасен". В телевизионния ѝ опит са още: "Хит-1" - първото музикално риалити на БНТ, и оригиналният формат "Обещанието" на националната телевизия, "Искам работа" по Нова телевизия и "Супердоктор" в "България он еър". А през лятото на 2018 г. Дойчинова се върна в БНР. Известната журналистка стана зам.-главен редактор на сутрешните предавания на програма "Христо Ботев".

Ива Дойчинова и в други благотворителни инициативи - основател е на кампанията "Будител на годината" и е посланик на UNICEF в кампанията "Един пакет, една ваксина", посветен на борбата срещу тетануса в най-бедните страни по света. 

 

- Г-жо Дойчинова, деветото издание на Операция "Жълти стотинки" е с нова кауза - дарения за Сдружението на олимпийските отбори по природни и математически науки. Под мотото "ТВОЕТО РЕСТО за шампионите в науката, събраните средства ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни и балкански състезания. Осигурени са допълнително от специалните касички за жълти стотинки, които могат да бъдат заявени от всеки. Как ще призовете гражданите и големите компании да помогнат?

- Каузата на тазгодишното издание на Операция "Жълти стотинки" ми е особено мила. Винаги съм подкрепяла кампанията през всичките години и съм вземала присърце мисията, на която даваме криле с нашето ресто. За пръв път обаче, даряваме за шампиони. Сдружението на олимпийските ни отбори по природни и математически науки е донесло за Българи 893 медала и това число расте непрекъснато. Техните умове и творчески способности се нареждат до такива многомилионни нации като Русия, Китай, САЩ, където има много повече деца. Те трябва да бъдат подкрепени, защото един талант има нужда от изява. Навреме. Представете си, че тези млади хора не могат да заминат на престижно състезание, защото нямат средства за транспорт? Съвсем реална ситутация е това. Инвестицията в наука трябва да е непрестанен обществен процес и се възвръща в качество на живот, самочувствие и простор пред поколението на XXI век.

- Носи ли наистина удовлетворение и смисъл за един известен човек участието в благотворителни кампании - за вас тази съвсем не е първата, но някои смятат, че това се прави само за реклама или заради пари?

- Участието в Операция "Жълти стотинки" и дарителски кампании има огромна стойност, но тя не е пари. Приемам я като отговорност, мисля че говоря и от името на Йордан Йовчев като лицата на инициативата. Насочването на вниманието към талантливите деца на България е щастие, гордост и грижа. Всъщност, ако не се погрижим за тези млади хора, няма да съумеем изградим бъдещето. Една от любимите ми мисли е: "Единственият начин да предскажеш бъдещето е като го създадеш".

- Самата Вие имате две вече пораснали дъщери, те проявяват ли интерес към такива каузи? Разкажете ни за тях...

- Ида и Мина са сърцати момичета. По принцип каузите се носят от младостта. Тя е идеалистичната, тя иска да планира живота си на чисто и почтено място. И двете имат много силно изразено отношение към природата и опазването й. Като по-малка Мина ходеше на актьорско майсторство на бул. "Витоша" и имаше сериозен проблем как да разпредели парички между просещите там хора, как да различи честните от нечестните, талантливите от мрънкащите. Ида пък сериозно подкрепя българската литература и си купува книги и комикси на млади автори. Смята, че така им помага да се развиват и отстояват като имена.

- Завършила сте българска филология в СУ - още едно доказателство, освен изказа ви, че сте ценител на правилния език. Като човек, чиято работа е постоянно да говори с хора, а други да го слушат - притеснява ли ви елементаризирането и опростачването на езика, неграмотността на младите и как може да бъде решен този проблем?

- Не бих генерализирала този проблем като всеобщ. Голямата част от хората, особено младите, са в зоната на експеримента. Те обработват езика, вкусват го, изковават нови думи. Минават през бунта. Всъщност никога не е имало толкова много курсове по публична реч, разказване на истории, убедителност в извайването на идеите. Тези, които осъзнаят силата на езика навреме - имат могъщ инструмент да създават съюзници по пътя на мечтите си.

- Наистина, за да не е мрачна темата, може би си спомняте някои любопитни ситуации или езикови гафове, с които е трябвало да се справяте в ефир...

- Обикновено в ефир се справям и разсмивам от т.нар. "сърми". Разместване на сричките на думите. Обикновено езикът е слуга на мисълта и не винаги е достатъчно гъвкав, за да я изрази навреме. Понякога "грешката е вярна" и попаденията точни. Това разсмива много. Може би най-много гафове, особено в първите ми години, се раждаха от разсмиването. Аз съм весел човек, с избухващ смях и ми е много трудно да го овладея. Размивала съм до сълзи събеседници, новинари. Понякога колегите доста ми се сърдеха, а и съм глобявана за пакостливо поведение в ефир.

- Миналата година се присъединихте към екипа на БНР, след като дълги години бяхте един от най-разпознаваемите гласове на Радио ФМ+, освен и лице от екрана на БНТ и bTV. Какво Ви накара да смените работата си? В държавните медии уж е по-спокойно, но ето сега - има трусове в Националното радио. Пречат ли те на работата ви или за истинския професионалист няма такива пречки?

- Присъединяването към екипа на БНР е внимателно взето решение. Основните ми аргументи бяха - професионални стандарти и свобода на словото. За съжаление в последните години тези две високи и абсолютно необходими летви в журналистиката, бяха претопени в болшинството частни медии. Не мисля, че човек, който трупа толкова години и отговорна работа в биографията си, може да бъде удовлетворен от шегаджийски кратки реплики и цензура. Гордея се, че работя в БНР и го казвам именно след сътресенията в радиото. "Старата къща", както с любов е наричано то, отново показа, че свободата на словото се отвоюва от всяко поколение. По няколко пъти. Толкова много колеги се прегънаха, помръкнаха, замлъкнаха. Тъжно е да виждаш това. Сплотеността на огромната част от хората в БНР показа, че честта на професията се отстоява със смелост. Още веднъж ще го кажа - гордея се с тях. След едно от предаванията ми за "заглушените гласове" с Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Камен Алипиев и Весислава Антонова, Генка ми каза: "най-хубавото е, че няма да бъдеш уволнена след този ефир".

- А как бихте мотивирала бъдещите студенти, че има смисъл да учат журналистика и един ден да вървят по стъпките ви? В днешно време, особено с появата на фалшивите новини, като че ли все по-малко хора вярват на журналистите...

- Журналистиката е вълнуваща професия, и който я носи отвътре, няма да се уплаши. Все пак тя е минавала през цялата си история през някакъв вид пропагандно изкривяване, игра на рупори и опорки. Може би трябва да си изчистим терминологията. Няма фалшиви новини, а новини и измислици, журналисти и бухалки, агенции и "тровници". Това последното е словотворчество, но си спестих грубата дума.

- И накрая да се върнем към виновниците да сте лице на тази кампания и за това интервю - VIVACOM, които стават на 10 години. Кое е най-значимото, което си спомняте от работата с тях?

- С VIVACOM си партнираме от много години и аз се гордея с това. Част от журито съм на техния Регионален грант, който одухотворява малките населени места с локални идеи и яркост. Подкрепям операция "Жълти стотинки" откакто се появи и то не само, когато съм лице. Харесва ми гениалната идея за даренията и огромната мощ на посланията. VIVACOM пък подкрепят вече 5-а година кампанията "Будител на годината", която правя аз с програма "Христо Ботев" на БНР. Пожелавам им винаги да избират партньорите и мисиите си с такава почтеност, грижа и отговорност. Честито първо десетилетие и още много споделени напред

- Смартфонът за вас е...?

- Необходимост...

- А кои приложения на своя смартфон ползвате най-често?

- Хаха, Google maps и месинджър.

 

Ако искате да подкрепите младите олимпийски надежди на България, можете да дарите своето ресто в касичките на Операция "Жълти стотински" в магазините на VIVACOM или търговските обекти на партньорите на компанията, както и като изпратите SMS на 17 777 с текст DMS OLYMP.