Стотина шивачки от италиански цех в Благоевград не успяха да влязат на работното си място тази сутрин. С пристигането си там, те установиха, че вратите му са заключени. За случая те веднага сигнализирали Инспекцията по труда в областния център на Пиринско, съобщава Нова тв.

Директорът на Инспекцията по труда Славянка Симитчийска потвърди информацията. "Сутринта при нас дойдоха служители, притеснени от това, че не могат да влязат на работното си място. Те са подали молби за напускане по чл. 327 за забавяне на заплати. Те имат да получават такива за месеците февруари и март, но тези за март все още не са дължими", обясни Симитчийска. Тя допълни, че в момента се търси контакт с представител на фирмата, за да може казусът да се разреши и подалите молби за напускане да могат да се регистрират на борсата.

По думите й, помещенията, в които са работили шивачките, са били под наем и са били заключени от техния собственик.

"По информация на наемодателя става дума за неизплатени фактури. Това, което можем да направим, е да направим предписание за изплащане на заплатите", заяви още директорът на Инспекцията по труда в Благоевград.

А дали предприятието ще продължи да работи зависело от собственика му и от наемодателя.

В него се шиели якета за Италия. Предприятието е поредното, което прекратява дейност през последните месеци. В началото на годината окончателно затвори врати "Благоевград - БТ". Предприятието в най-силните си години осигуряваше около 3000 работни места. Малко по-късно и заводът за волани в областния град "хлопна кепенци".