Италиански лекар е сред доброволците, които помагат в столичната Александровска болница. Д-р Пио Импалиатели е офталмолог, а близките му живеят в най-засегнатия от Covid-19 регион в Италия - Ломбардия.

От вчера италианският лекар обаче е под домашна карантина, тъй като взета от екипа, в който работи, проба от пациент в Александровска болница, се оказала положителна.

Пред bTV д-р Импалиатели разказа, че не се притеснява, тъй като такива са правилата.

"Ние не можем да помагаме като специалисти по инфекциозни болести, но правим каквото можем", каза лекарят.

На въпрос как се чувства, след като снощи хиляди българи излязоха по балконите и прозорците на жилището си и ръкопляскаха на медиците, д-р Импалиатели каза:

"Благодаря на всички, но това не трябва да прави впечатление на никой, защото ние вършим работата си всеки ден. И ще продължим да я вършим и след като си отиде вирусът. Това нещо го обещаваме, като полагаме Хипократовата си клетва".

Общо 77 доброволци откликнаха на апела на Александровска болница студенти и специализанти да се включат и да помагат в борбата на лекарите с коронавируса.

Д-р Методи Попов, който е специализант в Инфекциозна болница, е изненадан от бройката доброволци, "решили да се внедрят в тази ситуация и да помагат, защото има страх от инфекциозните болести".

Той приветства решението на колегите си, които въпреки протестите и обидата от неглижирането им като млади специалисти, сега се включват в критичен момент.

"Около 8-9 човека специализанти сме в момента. Ако имахме страх, нямаше да работим това. Инфекциозните болести не са само в болниците. Те са и навън, и в градския транспорт. Даже по-опасни са местата, където се струпват много хора, отколкото болниците", обясни д-р Попов пред БНР.

Предпазни средства в Инфекциозна болница са осигурени. Медиците имат костюми, маски и очила.

Коронавирусната инфекция не е кой знае колко различна от останалите грипоподобни инфекции, но наистина няма достатъчно медицински персонал, който да лекува, подчерта младият специалист.

"Има отделения в провинцията, където една сестра обслужва 25 болни, приема нон стоп нови болни. Има отделения в страната, където в областни центрове няма инфекциозни отделения. Мога да посоча Видин и Кюстендил - сравнително големи градове. Няма достатъчно анестезиолози,няма достатъчно апарати. Това нещо е взето превантивно, за да не се дестабилизира здравната система, да не се стига до такива тежки ситуации - избори кой да живее и кой да умира", заяви лекарят.

Д-р Попов смята, че кризата с коронавируса е изпитание и за страните с много по-добре развита здравна система от нашата.