Младежите избираха между две теми: „България при управлението на Стефан Стамболов 1887-1894” и „Възход на Българското царство в европейския Югоизток при Цар Иван Асен ІІ”, съобщи доц. Пламен Митев - председател на изпитната комисия в  СУ "Св. Климент Охридски", цитиран от БНР.

Темите бяха изтеглени в 65-та аудитория на висшето училище от Елена Григорова от София. Кандидатите писаха четири часа върху една от темите по избор. Миналата година през юли - на редовния кандидатстудентски изпит по история на България, също се падна тема за Иван Асен Втори.
Доц. Митев заяви, че е абсолютна случайност, че за втора поредна година се пада тема за Иван Асен Втори. Изпитната комисия дори формулира днес и същите теми, които се паднаха и на предварителния изпит по история през април т.г., като искаме да покажем, че нямаме предпочитания  и включваме всички теми от кандидатстудентската програма, каза доц. Пламен Митев, цитиран от БТА.

Темата за Иван Асен Втори е по-лесна от тази за Стефан Стамболов, защото фактологията за първата тема е по-добре позната на кандидат-студентите, коментира още председателят на изпитната комисия. По думите му интересът на българите към средновековната история винаги е по-голям от този към новата история на България.
Стефан Стамболов е ярка политическа личност и кандидат-студентите, които добре са се подготвили по новата българска история биха писали с удоволствие за Стамболов, отбеляза доц. Митев.

Изпитът цели да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания, уменията им за създаване на аргументиран текст по определен проблем, както и нивото на владеене на книжовния български език, посочват от СУ.
С история на България се кандидатства за 20 специалности.

*Текстът е актуализиран в 12.05 ч.