Това заяви в интервю за bTV Христо Стоичков, след като вчера Министерството на външните работи стартира процедура по неговото освобождаване от поста почетен консул на България в Испания със седалище в Барселона заради „влошената комуникация с властите в страната”.

Стоичков бе назначен за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. 

Очаква се днес случаят да бъде дискутиран на заседанието на Министерски съвет. 

Христо Стоичков отдавна го е играл този мач и отдавна не е на зеления килим. По-лошото е, че хората, които работят за България, само мога да им пожелая много труд и да защитават интересите на България. Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет №585 от 29 юли 2011 г. Пише така: „Настоящият документ е с валидност за срок от 5 години.” От 2011-а до 2017-а не са 5 години... Срокът е изтекъл преди 14 месеца. И сега разбирам, че на Министерски съвет щяло да се гласува нещо. Какво, къде, как?”, попита Камата. 

Стоичков допълни, че няма нищо общо с Кралство Испания, защото няма мандат. Той нямал и право да подписва и издава документи.

Имам право да помагам на хората, както съм правил не един и два пъти - обаждал съм се в нашето посолство и консулство. За тези 14 месеца никой не ме е търсил, за да бъде удължен този мандат. Там има и давност. Рано или късно щеше да се разбере, че аз нямам нищо общо с функциите на почетен консул. Има си документи със срок и отговорности - държавата не ми е плащала, нито е плащала за офис, нито ток и телефон. И това вътре го пише точно и ясно. Нещатен - така пише. Ако някой иска да се направи нещастен, това си е негов проблем. Аз съм нещатен.”, категоричен бе Христо Стоичков.

Легендата на българския футбол каза още, че не съжалява за думите си по отношение на вицепремиера на Испания Сорая Сантамария.

Не може в ХХІ век и 2017 година да гледаш кръв, насилие, гумени патрони, влачене на хора по земята - само за да покажеш, че си някой...Няма оправдание. Съжалявам единствено, че споменах сина на въпросната вицепремиерка. Преди години пред Народното събрание имаше ударени хора и министър-председателят подаде оставка, за да няма кръв по улиците. Да съдиш за нещо, което е очевадно, да забраняваш референдум с насилие - всички видяха за какво става въпрос. Не е нормално да няма диалог и да искаш да си по-силен с подобни методи. Нормално е хората да гласуват, друг е въпросът дали решението им ще бъде прието от ЕС и Испания. Но хората така са преценили и аз ги подкрепям”, завърши Стоичков.

Снощи от Министерството на външните работи обориха Христо Стоичков с аргумента, че почетните консули нямат мандат.

"Пълномощията се прекратяват, когато реши МС. На почетния консул издаваме документ, наречен патент. Приемащата държава потвърждава съгласието си с друг документ, наречен екзекватура. И двата нямат срок”, се посочва в официалното съобщение на МВнР до медиите.