При покупка на риба, искайте документи за произхода ѝ, посъветва потребителите доц. д-р Галин Николов, Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, в "Сутрешния блок" на БНТ.

"Има положителен тренд в износа на риба. Голяма част от българската продукция се изнася в страни, близки до нас - Румъния, Сърбия, Македония", заяви доц. Николов и нарече радваща тенденция това, че в последните години увеличаваме консумацията на риба.

"Българинът яде около 5,2 кг риба годишно. За сравнение преди година - около 4,9 килограма. Което е положителен тренд. Сивият сектор се бори трудно, но аз се радвам, че и самите производители отчитат нашите постигнати резултати. Тук трябва да ни помогнат самите консуматори, които, когато ходят да си купуват риба, нека поискат документи за произход. Не трябва да се купува риба от несигурни продавачи", каза д-р Галин Николов.

В навечерието на Никулден инспекторите от Агенцията по безопасност на храните започнаха засилени проверки в търговските обекти и заведенията за обществено хранене в цялата страна за качеството на предлаганата риба и рибни продукти.

"От 2 до 6 декември ще се извършват засилени проверки върху предлагането на риба и рибни продукти. Проверките се извършват от инспекторите към областните дирекции по безопасност на храните, а по график съвместно и с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури", съобщи д-р Костадинка Маринова, началник отдел "Контрол на храните" в Областна дирекция по безопасност на храните - Варна.

До момента не са констатирани сериозни нарушения. Сред най-честите нарушения са недостатъчно лед върху пресните продукти, а на места не се обявява произхода на рибата.

Санкциите и глобите варират от 500 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 3000 лв. при второ нарушение.