Да се забрани употребата на електронни цигари на закрити обществени места, както и на външната реклама на тютюневи изделия и рекламата в местата за продажбата им предлагат от сдружение "България без дим" и от Коалиция за живот без тютюнев дим.

От неправителствените организации предлагат още да се премахнат от летищата обособените места за пушачи и да се налагат санкции на обекти, в които се установят угарки или оборудване за наргиле.

През октомври 2017 г. 39 на сто от пълнолетните жители на страната посочват, че пушат, 22 на сто твърдят, че вече са спрели, а 39 на сто заявяват, че никога не са пушили. Това сочи проучване, извършено от социологическата агенция "Екзакта", представено в националния пресклуб на БТА от Елена Дариева. Тя сравни данните с аналогично проучване, извършено през 2018 г. В двете проучвания са били извършени по 1000 интервюта сред пълнолетни граждани.

През септември 2018 г. пушачите са били 38 на сто, бившите пушачи - 21 на сто, а 41 на сто казват, че никога не са пушили.

И в двете проучвания в групата на "бившите пушачи" са по-често мъже, хора на възраст над 50 години, както и жители на столицата и на малките населени места.

За нагласите към забраната за тютюнопушене на закрити обществени места през 2017 г. близо три четвърти от пушачите твърдят, че безусловно спазват забраната за пушене на закрити обществени места. Най-стриктни се оказват жените, хора над 60 години, високообразованите, заможните хора и жителите на столицата. Година по-късно 74 на сто от интервюираните пушачи заявяват, че спазват стриктно забраната, но 19 на сто твърдят, че се съобразяват със забраната, само ако им бъде направена забележка. Това е позиция най-често на мъже, на хора на възраст между 30 и 40 години, както и на жители на малките градове. През 2018 г. 7 на сто посочват, че много рядко се съобразяват със забраната.

И през 2017 г., и през 2018 г. по 76 на сто от българите препоръчват да се наложи по-строг контрол върху спазването на забраната за тютюнопушене на обществени места.

Изследването от септември 2018 г. регистрира растяща нетърпимост към възможността децата да виждат реклами на тютюневи изделия. Тази тенденция е в сила както сред пушачите, така и сред хората, които не пушат, като 65 на сто подкрепят забраната на всякаква форма на промоция на тютюневи изделия с цел тяхното популяризиране. Това е с 12 на сто повече в сравнение с 2017 г.

Доклад на ЕК ни нареди на първо място по пушене

В международния ден без тютюнев дим България отново оглавява класацията в Европейския съюз по брой пушачи. Всеки трети българин пали цигара всекидневно. Според актуален доклад на Европейската комисия, една трета от 15-годишните момичета у нас са редовни пушачи, което е най-високото равнище в Европейския съюз. Момчетата пушачи на тази възраст са доста по-малко - 21 на 100. А в групата на бившите пушачи влизат най-често мъжете над 50-годишна възраст от големия град.

"Българите намаляват тютюнопушенето и то сред образованите, по-богатите, по-заможните хора, осъзнават каква е вредата. Няма голямо намаление сред жените, а пък аз искрено се надявам това да стане", каза д-р Гергана Гешанова, цитирана от bTV.