Колеги на убитата военнослужеща от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово Десислава Стоянова искат тя да бъде погребана с военни почести.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили военни почести не се отдават само, когато смъртта е настъпила в резултат на самоубийство. Казусът със смъртта на 40-годишната Стоянова обаче е различен, тъй като тя не е изгубила живота си по време на служба.

Ако все пак това се случи, то разноските по погребението на рейнджърката ще бъдат поети от Министерство на отбраната, а на нея ще бъдат отдадени военни почести, пише "Монитор".

На този етап обаче все още не е насрочена дата за погребението на Десислава Стоянова. Тялото й все още не е освободено от Съдебна медицина. Най-вероятно тя ще бъде изпратена в последния си път в затворен ковчег.

Военнослужещата бе убита в нощта на 29-и срещу 30-ти ноември в Сопот от бившия й колега и рейнджър от три задгранични мисии в Ирак и Афганистан Светослав Каменов. Той счупил врата на Десислава, а тялото й скрил в шкаф. Трупът бе открит седмица по-късно, а убиецът бе задържан край врачанското село Зверино. Разследващите са категорични, че между двамата не е имало интимна връзка, а най-вероятната причина за жестокото убийство са неуредени финансови отношения.

Вчера пловдивските магистрати оставиха за постоянно в ареста 42-годишния Каменов, който е обвинен в умишлено убийство. Разследването обаче продължава.