България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не е подготвена. Това каза инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране по БНР по повод последното голямо земетресение в Хърватия.

"Ще ни удари някое земетресение, въртят се около нас", предупреди той.

Нямаме предварително подготвени екипи, които сега да заминат на помощ в Хърватия, обясни инж. Куманов.

"В България трябваше да има екипи от подготвени и оборудвани доброволци, които да бъдат изпращани. /.../ Нямаме готови екипи в момента. Такива се сформират с обявления на Камарата на инженерите."

"Брахме страшен срам в Албания", разказа Димитър Куманов. "В Албания бяхме като бедните роднини", допълни той и даде пример с екипировката на турските и македонските екипи. "Защото там не можеш да отидеш с костюм и връзка."

Преимущество на нашите специалисти бил по-големият опит.

"Спасителните екипи, много ясно се видя в Албания, е крайно желателно да имат по един експерт, който е конструктор на сгради и разбира от повредени сгради", допълни специалистът. Това лице по думите му може да съветва къде да се рови, кой елемент след кой трябва да се премахва, за да не се предизвиква допълнително срутване.

Във всички съседни държави има сеизмични центрове със специално оборудвани платформи за симулации, посочи още инж. Димитър Куманов. Според него 25 милиона са необходими за оборудването на такъв център у нас, който в момента е само "на хартия".

Правила, инструкции, процедури за реакция при земетресения - още от земетресението в Перник камарата настоява за това, но то не се случва, изтъкна Куманов.

Обучението на доброволците, според Куманов, следва да включва и "психологическа подготовка да се срещат с човешките трагедии".

Междувременно стана ясно, че два самолета С-27J "Спартан" с екипажи от състава на Военновъздушните сили ще извършат специализирани полети за транспортиране на хуманитарна помощ от България за бедстващите след земетресението в Хърватия. Планира се полетите до летище Загреб да бъдат извършени на 1 януари. Днес хуманитарната помощ ще пристигне в авиобаза "Враждебна", където ще бъде претоварена на самолетите.

Страната ни обеща доставки на минерална вода заради проблемите с водоснабдяването. България има готовност и за изпращането на палатки, одеяла, както и за изпращането на спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението, съобщиха вчера от Министерския съвет.