Хора, които получават инвалидна пенсия заради тежки увреждания, всъщност работят в строителството или са избягали на гурбет. В ромската махала в Ямбол на всяка улица, през две-три къщи, живеят хора с ТЕЛК, показва репортаж на bTV.

Репортер тръгва по адресите и търси болни с висока степен на инвалидност. Една от тях е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно.

Янкова, инвалид с ТЕЛК, обаче сама признава, че "няма такива работи".

"Здрава съм напълно ", категорична е Вяра, която за ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

"Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха ... Здрава-права съм, 10 години съм работила, заради сина си останах да гледам децата, иначе още щях да работя", казва още Вяра.

На съседната улица търсим друга жена с ТЕЛК -75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина.Заминала е за Германия преди една година.

Питаме какво работи в Германия жена, която според ТЕЛК куца с единия крак и върви с бастун. Въпросът се оказва неудобен и мъжът забравя, че я познава.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес. В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. Посреща ни жена му.

През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95 % инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията-болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов, чиито подпис стои под спорните документи. На въпрос как хора с 75% и 95% ТЕЛК работят по строежите или в чужбина, той отговаря:

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяването ....".

Лекарят твърди, че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение.

Друг невролог, извън системата на ТЕЛК - доктор Димитър Брънков, обаче коментира, че чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно.

"И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител ...Тук пише първа група,как ще работи, след като пише тежка парализа ", заяви той.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза, но според председателя й тя не е задължителна. Всеки ден оттам минават средно по 30 души.