Утре в 6,00 часа Институтът за пътна безопасност започва собствено разследване по случая с трагедията с катастрофиралия автобус при Своге, съобщиха за Dir.bg от Института.

При разигралата се тежка катастрофа вчера загинаха 16 души и бяха ранени 21 души.

В изследването ще участват експерти от Института. Ще се прави не само оглед на асфалта, но и на всичко, което може да се констатира на мястото на пътното произшествие. Преди собственото им разследване експертите от Института не се наемат да твърдят дали асфалта е имал добро сцепление или не, което твърди  Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от пътни инциденти. Тодоров по-рано заяви, че сцеплението на асфалтовата покривка е два пъти по-малко.

 Но само ден по-рано преди жестокият пътен инцидент, Институтът  излезе със становище, че пътят София-Своге-Мездра е рисков, въпреки ремонта му 23 млн. евро. Разрушена е пътната настилка при разклона за с. Сакла и до с. Бов. Около самият ремонт има много спорни моменти, за което властите са алармирани. Институтът е направил свое собствено разследване още през месец август 2018 г. и уведомил министъра на регионалното развитие и благоустройството за опасното състояние, в което се намира пътя. От страна на стопаните на този път нямаше никаква реакция за спешното му обезопасяване, твърдят от Института.

Проверяващите местопроизшествието опитаха да опровергаят изнесената информация, като заявиха, че настилката на мястото на инцидента "не е нарушена, наклоните са нормални, има нормално отичане на водата".

По-късно днес от Института изказаха своите съболезнования на близките на загиналите и споделиха своята съпричастност към пострадалите и им пожелаха бърза възстановяване.