Това каза доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България, предаде БГНЕС.

Организацията за пети пореден път организира отбелязването на Световния ден на сърцето, чиято основна цел е повишаване на здравната култура и акцентиране на превенцията за здраво сърце.

Основният убиец у нас са сърдечно - съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите.

"Средно по статистика в България има около 12 - 13 000 инфаркта и между 25 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече", обясни доц. Петров. Той посочи, че смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, е гигантска – надвишава 25%. Така ¼ от засегнатите загиват, а останалите, които оживяват най-често са тежко инвалидизирани.

За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи, дори и сред гилдията на лекари има хора, които пушат.

Изследвания показват, че над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Въпреки че в началото на демокрацията заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания рязко нараства, в последните години се наблюдава обратната тенденция, категоричен е председателят на Дружежеството на кардиолозите доцент Иво Петров.

Сега, в последните години, се отбелязва известно редуциране на заболеваемостта и особено на смъртността от остър миокарден инфаркт, каза той пред БНР.

Статистиката на смъртността от исхемична болест на сърцето показва 200 на сто хиляди през 2007-ма до 110 на сто хиляди през 2011-та година.

Отбелязване на Деня на сърцето в столицата

Тази година кампанията за Световния ден на сърцето преминава под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце". За тази цел организаторите от дружеството на кардиолозите в България определиха маршрут в столицата под формата на сърце.

По начертания път бяха разположени други три пункта, в които участниците получаваха печати, за да удостоверят накрая, че са изминали Пътя на здравото сърце. За всички тях от дружеството са приготвили подаръци и грамоти "Посланик на здравото сърце".

Продължава и кампанията "Лице на здравото сърце" за популяризиране на Световния ден на сърцето в социалната мрежа Фейсбук, посочват от дружеството. Лица на здравото сърце вече станаха и заместник-министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, световните шампиони по карате шотокан Жулиета Василева, Силвестър Гьолски и Веселин Димитров.