Инвитро процедурите отново са блокирани. Две седмици, след като те уж бяха отблокирани, хиляди семейства отново не могат да продължат с опитите да имат бебе.

В момента в заповедта първо издадена, но после отменена от здравния министър Кирил Ананиев, е написано, че ембриотрансфери биха могли да бъдат извършени по изключение. Това поставя в безизходица двойките, при които процедурата е вече стартирала и се очаква финалният ѝ етап.

Заповедта на министъра на здравеопазването за дейностите по асистирана репродукция ще бъде коригирана, за да няма ограничения за ембриотрансферите. Това е съобщило здравното министерство, пред bTV, след сигнали от семейства, започнали инвитро процедура.

"Искрено се надявам, че след експертното становище на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве ще бъдат взети нашите мнения и забраната ще падне, като се използват стандартни оперативни процедури, които министерството е одобрило за работа в репродуктивните клиники", каза проф. Таня Тимева, специалист по репродуктивна медицина.

"И за нас това е нов вирус. Има публикувани съобщения в научната литература, че може да има отражения върху репродуктивните клетки, както и върху ембрионите в ранния стадий на развитие. Докато не натрупаме достатъчно данни, че е абсолютно безопасно, то тогава можем спокойно да кажем на нашите пациенти, че може да заченат бебе", обясни тя.

"Идеята на репродуктивните грижи, които полагаме, на първо място е да се постигне бременност, но ние трябва да гарантираме тя да бъде здрава. Тоест не само да се раждат повече българчета, но и те да бъдат здрави", каза още проф. Тимева.

"Предварително "сортираме" пациентите кой към каква рискова група принадлежи и кога при най-нискорисковите пациенти можем да приключим процедурата, така че да е безопасна за здравето им", поясни специалистът.