Тази тенденция за съжаление започва да става една от водещите причини за безплодие. Подобни случаи могат да се избегнат, но лекарите все още не обръщат достатъчно внимание на този проблем, съобщи БНТ.

Все по-често експертите се сблъскват със случаи, в които не могат да помогнат. Наричат този проблем - ранно изчерпване на яйчниковия резерв при жените. Д-р Явор Владимиров, ръководител на болница за репродуктивна медицина коментира: "Те са около 10 процента, при които в репродуктивна възраст менструацията им спира преди 45- годишна възраст и на практика този процес на изчерпване на яйчника започва 12-13 години по-рано и отначало рефлектира в трудност от забременяване".

Ехографски и хормонални са изследванията, които дават отговорите. Цената им е около 250 лева и би трябвало да са част от държавната поликика за репродуктивно здраве. Само че не са. Така че ключова е информираността на жените. А тя трябва да започне с въпрос към родителите.

"При около 60 процента от случаите има наследственост с майката и бабата - но при нашата майка и баба този проблем не е бил актуален, защото те са раждали на по 20-25 години", коментира д-р Владимиров.

Всяка десета жена след 30 години стига до инвитро-клиниките, пред които опашките стават все по-големи. А има начин това да се промени.