Доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН, смята, че в България няма втори пик на коронавируса, а той просто се развива нормално - както всеки вирус, предавайки се от човек на човек и колкото повече хора се заразяват, толкова повече ще го предават.

"Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори за втора вълна. Беше наивно да се смята, че ще можем да се предпазим от по-широко разпространение на вируса. Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса... Няма как да се скрием от вируса", категоричен бе специалистът пред БНР.

По думите му патогенезата е по-различна от това, което се вижда на повърхността.

"Един малък процент от хората боледуват сериозно, но огромният брой хора няма и да разберат, че са били заразени. Зад всеки позитивно отчетен човек има поне 100 души, които са прекарали заболяването без симптоми и не са били регистрирани", обясни нормалното действие доц. Чорбанов.

"Вирусът сега се разпространява там, където държавите бяха първоначално много скрити и затворени и при разхлабване на мерките вирусът започва да се разпространява. Дори плътно затворени в дълъг период от време Италия и Испания, вирусът си се разпространяваше в хоризонталата на семеен принцип и няма как да бъде спрян... Мерките ще намалят разпространението, но агонията ще продължи по-дълго", добави експертът.

Според него отначало разпространението е било по-слабо не само заради мерките, а и заради по-малкото носители на коронавируса у нас.

"Човек трябва да е отговорен, но не и параноично настроен. Продължаването на мерките няма да доведе до нищо добро. Ще има синусоидни пулсации - ще има дни с повече бройки хора и такива с по-малко. Не смятам, че ще се стигне до крайно голяма вълна. Има много фактори за това - България е сравнително ниско населена, нямаме места със скупчване на възрастни хора на едно място, но сме водачи в европейската класация по сърдечно-съдови заболяния, което е фактор, способстващ тежкото прекарване на това заболяване", посъветва специалистът от БАН.