Решението ще е достъпно в интернет страницата на съда преди обед.

Трите жалби на бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски и представители на семейството му засягат съдбата на т.нар. царски имоти.

Симеон: Ако имотите са държавни, защо ги одържавиха?


Първата жалба е още от 2010 г. - след като през есента на 2009 г. 41-ото Народно събрание прие мораториум върху разпореждането с вещи и имоти, възстановени на наследниците на цар Фердинанд - под нея са се подписали и други наследници, освен Симеон Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза.

Другите две жалби са подписани само от царя и княгинята. Те са по повод на трите влезли в сила съдебни решения, с които имотите "Ситняково" и "Саръгьол" бяха присъдени на държавата, а за имението "Кричим" бе потвърден отказът на държавата да го върне на семейството.

През 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен закона , с който са конфискувани и одържавени имотите на царското семейство. След това те му бяха върнати и години наред Сакскобургготски и близките му са плащали данъци и са правили ремонти.

През 2009 г. година обаче парламентът наложи мораториум върху имотите с уговорката, че той ще важи, докато бъде приет специален закон за тях. Вече 8 години това не се случва.

Адвокатите на семейството очакват една от жалбите – вероятно тази за Кричим, да бъде обявена за недопустима, а за останалите – за Саръгьол и Ситняково, да предложат на  правителството да сключи приятелско споразумение с наследниците на Фердинанд.

През ноември Симеон Сакскобурготски предложи извънсъдебно споразумение, държавата обаче отказа да се намеси.

Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази област, делата са в ръцете на независимата съдебна власт до приемането на специален закон, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитирана от bTV.