Заслепени от мечтите си за къща в България, Испания или Египет, руснаците често забравят, че и там има мошеници, пише руският вестник "Правда", цитиран от "Фокус".

Най-коварни се оказват пет страни - България, Египет, Испания, Дубай и Италия. До този извод са достигнали специалисти от консултантския портал „Indriksons”. Те са съставили рейтинг на държавите, в които през последните години руснаците най-често остават излъгани, отбелязва вестникът.

Безспорното първо място е на слънчева България - горещо обичана от руските туристи, които посещават страната още от годините на СССР. В тази страна руснаците се чувстват като у дома, когато купуват имот. Именно там обаче ги очаква най-голямото разочарование.

„Около 60 000 руснаци фактически са изгубили вложените пари, като са купили преди финансовата криза през 2008 година имоти в България, които все още не са довършени”, казва Игор Индриксонс, който се занимава с управление на инвестиции.
Но незавършените имоти дори не са най-лошото последствие от сделките с българите. Мошениците в сферата на недвижимите имоти често извършват и двойни продажби.
Освен това в България ежегодно се откриват десетки агенции за недвижими имоти, които след това бързо се затварят и изчезват.

Преди месец и половина у нас стартира нов информационен сайт към Агенцията по вписванията срещу имотните измами. Той ще подпомага чуждите граждани при покупка и управление на имоти у нас. Измамите са много, особено с имоти по Черноморието и това пречи на имиджа на България, изтъкна при представането на сайта правосъдният министър Диана Ковачева. 

Сред измамените руснаци бе и певецът от български произход Филип Киркоров.