Това заяви пред БНР Красимир Стефанов, директор на Националната агенция по приходите.

Никой не е застрахован от проверка, независимо на каква длъжност се намира в държавата, така че не изключвам такава проверка, категоричен беше данъчен №1.

Семейството на вътрешния министър Цветан Цветанов е придобило неясно как 6 недвижими имота в София през 2007 и 2008 година с обща площ 358 квадратни метра и на обща стойност над 462 хиляди лева, повтори пред БНР лидерът на РЗС, депутатът Яне Янев. Той поиска миналата седмица да се създаде анкетна комисия в НС за Цветан Цветанов. В края на седмицата от РЗС изнесоха данни за придобити от вицепремиера и семейството му имоти през 2007, 2008 г., когато Цветанов е бил зам.-кмет на Столична община.

Вътрешният министър е първият член на кабинета „Борисов", който ще бъде обект на проверка от страна на данъчните.
„Към момента членове на кабинета не са проверявани, но всяка година проверяваме висши държавни чиновници по списък от Сметната палата, които са установили някакви разминавания. Досега в списъка член на правителството не е попадал, но ето сега, щом са изнесени данни, ще направим проверка”, увери директорът на НАП, цитиран от bTV.

Сметната палата обяви още в петък, че вицепремиерът Цветан Цветанов е подал изискваната по закон встъпителна имотна декларация миналата година и проверката не е открила несъответствия по нея. Първоначалната ревизия от НАП на имотите на Цветан Цветанов ще продължи най-малко един месец.

Пред bTV вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че няма от какво да се притеснява и че няма проблем със започналата проверка. Той допълни, че всеки месец плаща 900 лева вноска по заем, с който е закупил апартаментите си.

Директорът на НАП Красимир Стефанов посочи още, че данъчните продължават полетите над основната част от страната –София, Пловдив, Черноморието, предстоят още 1-2 полета в Северна България, най-вече над Велико Търново, допълва БНР.  Насочваме се към скъпоструващи имоти и техните собственици. Резултатът само за Столична община ще бъде в размер на 10 млн. лева, допълни Стефанов. По сметките на главния архитект на София Петър Диков, над 5000-6000 са незаконните имоти в Софийско, които няма как да бъдат декларирани. Според Стефанов, като се направят изчисленията, поне 10 000 имота в София не са декларирани и не се плащат данъци за тях. От проверени 250 къщи общо за страната, над 90% се водят на фирми. Цялото общество знае, че там не се води бизнес дейност, категоричен бе Стефанов.