Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала втори случай на африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, област Силистра. Дивото прасе с необичайно поведение е било открито и отстреляно на 24 октомври 2018 г. в близост до граничното съоръжение с Румъния. Изпитването на взетите проби е потвърдило наличие на вируса на африканска чума по свинете.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България, съобщи агенцията.

Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз за Африканска чума по свинете и са насочени най-вече към дивата популация.

БАБХ апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.

Обходни групи ще работят в събота за претърсване на района на с. Кайнарджа. Това бе потвърдено от заместник-областния управител Стоян Бонев след състоялата се вчера в областната администрация в Силистра среща с участието на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов. В групите са включени горски работници и ловци. Съдействие ще окаже и Гранична полиция.

Участниците в претърсването ще преминат през строг дезинфекционен контрол.

На снимката: Земеделският министър Румен Порожанов край оградата, която трябва да спира дивите прасета, идващи от Румъния.