Стотици пациенти с различни алергии вече са ваксинирани в Александровска болница.

30% от българите се предполага, че имат някаква алергия. Д-р Валериева всеки ден получава въпроси от пациенти дали въпреки това може да се ваксинират. И краткият отговор е - да.

"Тези пациенти по никакъв начин не са по-застрашени", казва д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница, цитирана от БНТ.

Тихомир има алергия към полени. Все още обмисля дали да се ваксинира

Ако сте имали тежък алергичен шок в миналото е препоръчително да се консултирате с алерголог. Освен това, след като ви поставят ваксината, е добре да ви наблюдават малко по-дълго.

"Тези пациенти би трябвало да бъдат наблюдавани поне 30 минути на място, където може да се реагира с поставяне на медикамент при спешност, казва д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

Само по преценка на лекар може да се направи така наречения "анти-алергичен чадър" - 3-4 дни преди и след имунизацията, да се приема антихистаминов препарат.

"В никакъв случай не се препоръчва да се прави чадър от кортикостероид, което също се шири масово в общественото пространство", каза д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

И трите одобрени засега ваксини са подходящи за хора с алергии според д-р Валериева. При съмнение за непоносимост към някоя от съставките, може да се направи тест. Най-често реакция предизвиква веществото полиетилен гликол.

"Може да бъде предложено кожно-алергично тестуване с някой от компонентите на ваксините и по този начин на базата на обективно изследване да бъде предпочетена или препоръчана от специалист такава ваксина спрямо друга, но в никакъв случай не може да се генерализира този извод", казва д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

Най-голяма вероятност за алергична реакция би могло да има към протеинна ваксина, тъй като в нея има частици от вируса, но такава все още не е одобрена. Нито един от ваксинираните пациенти с някаква алергия в Александровска болница не е проявил алергична реакция към ваксината.

"Самата болка при поставяне може да бъде проблем, някои пациенти и от самото убождане започва да им прилошава, това са реакциите, които очакваме, но не и тежки алергични реакции", казва д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

А къде е добре да се ваксинира пациент с алергия - при лекаря, на който има доверие.