Държавната агенция за пътна безопасност трябва да е готова до края на седмицата с предложения за правила за ползването на електрическите тротинетки. Междувременно Пътната полиция в София обяви, че тези превозни средства са незаконни и написаха акт на мъж, който се движи с такова. В района на кръговото на телевизионната кула в столицата катаджии глобиха Пол Найденов за нарушение на Закона за движение по пътищата. В акта е написано, че е нарушен текст от закона, който казва, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

"Опитах да регистрирам тротинетката в КАТ, а от там искаха да им предоставя договор за покупко-продажба. Видяха мощността на тротинетката и ми казаха, че тя не подлежи на регистриране", обясни той пред bTV и заяви, че ще обжалва акта, защото има дупка в закона.

По думите му липсата на регламентиране прави всички, които карат тротинетки, престъпници.

Според Владислав Стоицов от Българската асоциация за електромобилност това, че тротинетките не са упоменати в закона не ги прави незаконни.

Елица Панайотова, която е координатор на проекта "Зелена София" за тротинетките под наем в София, заяви, че нещо, което не е дефинирано в закона, не може да се разделя на две.

"Общината е подписала меморандум с три компании с идеята, доколкото е възможно, да регулира важни за безопасността на всички елементи от придвижването. Това е опит да се въведе някакъв ред преди законите да се променят", поясни Панайотова.

По думите й световната практика е, че тротинетките по-скоро се приравняват към велосипедите.

Петя Петрова от сдружение "Велоеволюция" обаче от своя страна обясни, че не са търсени от работната група, която изготвя правилата.

"Важно е бъдещата регулация да бъде направена съвместно с всички ползватели на тротинетки", каза тя.

"Готови сме с проект за промени в Закона за движение по пътищата, така че вярвам, че до месец-два бихме могли да имаме регламент по какъв начин да се придвижват тротинетките във всички области на България", коментира междувременно пред БНТ Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорта в Столичния общински съвет.