25 740 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech (Пфайзер и Бионтех) са получени днес в страната ни, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от БНР.

Това е седмата доставка от тази ваксина за страната, с която общото й количество надхвърли 130 хиляди дози.

На 25 февруари се очакват още 12 000 дози от Moderna (Модерна), съобщи още Богдан Кирилов.

До края на седмицата ще има и нови количества от Оксфордската ваксина, предстои потвърждение за точната дата и точните количества.

"Тъй като беше взето решение от ваксинационния щаб, втората доза да се слага на 70-тия ден - т.е. 10-тата седмица, което е заложено и в кратката характеристика. Всички налични в страната дози се прилагат, без да се изчаква".

Кирилов допълни, че се наблюдава много ниска честота на нежеланите реакции - под 2 на 1000 ваксинации, това потвърждавало профила на безопасност и данните на клиничните изпитвания. Става въпрос за локални реакции на мястото на поставяне на инжекцията.

От днес започва ваксинирането и при личните лекари.

Съвместно с центровете за спешна помощ и големите болници са сформирани 25 мобилни екипи, които ще доставят ваксини до малки населени места и лични лекари там, обяви по-рано здравният министър Костадин Ангелов. Ще има и национален координатор, към който да се обръщат кметовете на малките селища.

По повод избора на ваксина, проф. Венцислав Мутафчийски коментира, че само в България върви такава полемика - коя била по-добрата ваксина.

"Такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента. В Западна Европа никъде не се говори коя е по-добра и каква е по-добра. Те са достатъчно надеждни. В България съществуват, теоретично, 4 милиона, които са незащитени. 4 милиона, нали разбирате, какъв терен има за действие на този вирус", посочи Мутафчийски.