Правителството на Словакия реши днес да наложи локдаун заради големия ръст на нови случаи на коронавирус. Това съобщиха словашката новинарска телевизия "ТА 3" и други местни медии, като се позоваха на министъра на икономиката Рихард Сулик, предаде Ройтерс.

Впоследствие словашката информационна агенция ТАСР уточни, че локдаунът влиза в сила от 25 ноември със срок от 90 дни и ще важи както за неваксинираните, така и за ваксинираните словаци.

Въвежда се и двуседмичен нощен полицейски час, а ресторантите и магазините за стоки, които не са от първа необходимост, ще бъдат затворени.

По думите на Сулик, цитиран от ТАСР, на работа ще имат право да ходят безпрепятствено само ваксинираните и преболедувалите Ковид-19 през последните 6 месеца, а останалите ще трябва да си правят тест веднъж седмично. Това изискване ще е в сила до края на годината.

По-рано тази седмица съседна Австрия въведе подобни мерки за срок от най-малко 10 дни и стана първата страна в Европа прибягнала отново до локдаун.

По думите на словашкия премиер Едуард Хегер на гражданите ще бъде разрешено да излизат от жилищата си само за да направят важни покупки, да отидат на работа, на училище или на лекар. След 10 дни ще бъде направена оценка на ситуацията и евентуално ще бъдат разхлабени мерките за ваксинираните, каза министър-председателят.

Малко преди заседанието на кабинета бе съобщено за рекорден дневен ръст на случаите с коронавирус в Словакия. Освен това 5,5-милионната страна е световен лидер по нарастване на инфекциите на глава от населението, сочат данни на статистическия уебсайт "Our World in Data" (Нашият свят в данни).

В съседните Чехия и Унгария днес също бяха регистрирани рекордни увеличения на новите случаи за предходните 24 часа.

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над заяви преди правителственото заседание, че тежката ситуация не предлага алтернативи. "Ако искаме да сме отговорни, имаме само един вариант а останалото е популизъм", каза той.