Ромските общности постепенно се дисциплинират и приемат противоепидемичните мерки, наложени заради опасността от новия коронавирус. Това е мнението на общински кметове, както и на представители на общността - здравни медиатори и общественици в Сливенско.

В ромската махала на Сливен, както и в тези на селата от общината, дисциплина бе въведена по-бавно, каза в интервю за БТА кметът на Сливен Стефан Радев. Бяха взети цял комплекс мерки, които основно включват информиране на хората. Хората и там вече осъзнаха рисковете и като цяло има подобрение на ситуацията - със струпването на хора, безцелното движение, което не е свързано с покупки на стоки от първа необходимост, от лекарства.

От 24 март в квартал "Надежда" бе обособен изолатор за лица със съмнения за коронавирус инфекция.Целта е улесняване достъпа на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, защото улиците са труднодостъпни. На хората са предоставени и телефони за контакт с общопрактикуващ лекар и здравен медиатор.

Радев посочи, че четирима здравни медиатори работят на терен. Един от тях е Сашо Йорданов, който от години работи с хората в квартала. "Почти ежечасно обикаляме с кола, предоставена ни от община Сливен, всяка една част в квартала и с мегафон обясняваме на достъпен език - на ромски, на турски за коронавируса, разказа той. Преди седмица хората не го приемаха, защото е нещо ново, но в момента всички са си по домовете. Достигаме до около 500-600 души на ден, хората вече имат гражданско самосъзнание и спазват предписанията."

Клипът на многолюден купон, който обиколи медиите и социалните мрежи в събота,е правен от тийнейджъри, обясни Сашо Йорданов. В квартала има гъсто населени улици, по осем души живеят в една стая и особено на младите им се иска да излязат, каза той и допълни, че лично е разговарял с младежите и ситуацията е овладяна.

Хората вярвали на здравните медиатори, които от години работят сред тях. Жив бил и споменът от епидемията от морбили през 2009 година.

По думите на здравния медиатор, има страх от болестта сред хората, но съществува и друг много голям проблем - липсата на работа и доходи."Не знам как ще се справим с този икономически проблем, коментира Йорданов. Голяма част от хората работиха в частни фирми, в момента са безработни."

Вече от десет дни в квартал "Надежда" в Сливен се разпространяват дипляни, в които се обяснява как в пет стъпки хората да се пазят от заразяване с коронавирус. Това съобщи пред БТА Димитър Петров от Движението Постоянна ромска конференция, което има представителство в девет държави, сред които България, Северна Македония, Сърбия и др. От Движението са инициатори на информационната кампания, като на различни места в квартала са били залепени съобщения с препоръки как трябва да се поддържа лична хигиена, да се налага самоизолация, да не се струпват хората на едно място и др. Информация за превантивните мерки са давали и пасторите в десетминутно обръщение по време на службите, които обаче също са били преустановени.

Според Петров, взетите от община Сливен мерки в квартала са били адекватни и вече има някакви резултати, въпреки че в началото жителите на квартала не са гледали сериозно на тях. Все по-редки били струпванията на множество хора. По думите му, нямало големи групи, връщащи се от чужбина, а тези, които са пристигнали, спазвали наложената им карантина.

Той сподели, че проблем за поддържането на лична хигиена бил режимът на водата в следобедните часове.

На въпрос справят ли се децата в махалата с дистанционното обучение, Петров коментира, че въпреки че голяма част от тях разполагат с мобилни устройства и интернет, им е трудно да се включат в обучението онлайн. Образователните медиатори носели учебни материали на хартиен носител, като алтернативен вариант за обучение.

Кметът на община Нова Загора Николай Грозев беше един от първите, който въведе пропускателен режим в ромския квартал "Шести" на 17 март."Въпреки забраната за движение на повече от двама души, виждах, че вървят микробуси с по 7-8 човека, ходеха до магазини, до аптеки. Сред хората там има много нискообразовани, които не гледат телевизия, нямат информация за опасността от коронавирус. Това ме накара да взема тази мярка, която е наложителна, но не ги ограничава по никакъв начин", каза кметът. Двама здравни медиатори, заедно със служители на общинския отдел "Интеграция" са разяснявали с мегафон на майчин език опасностите и мерките срещу заразата. Грозев коментира, че ефектът от мярката е бил много добър и драстично се е ограничило движението на много хора.Доброволци от квартала са изявили желание да помагат на трудноподвижни и болни хора с покупки на храна и лекарства. Те ще бъдат обезпечени с маски и ръкавици, заяви кметът.