Италия въвежда задължителна карантина за хора, които са били в България и Румъния през последните 14 дни, обяви днес италианският здравен министър Роберто Сперанца. Мярката цели да се предотврати внасянето на случаи на Ковид-19 от чужбина, предаде Ройтерс.

"Вирусът не е победен и продължава да се разпространява. По тази причина трябва да сме внимателни", написа министърът във "Фейсбук".

Италия, която е сред най-засегнатите от коронавирусната пандемия европейски страни, вече забрани достъп за хора, пристигащи от 16 страни, включително тежко засегнатата Бразилия.

Датските власти също въведоха нови ограничителни мерки за пътуващите от България към Кралство Дания, които са в сила от 23 юли 2020 г. от 16.00 ч.

Всички пристигащи от България ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни. Лицата, пристигащи от България, няма да бъдат допускани на територията на Дания, освен ако нямат "уважителна" причина: роднинска връзка, работа, следване и бизнес пътувания, съобщиха от българското външно министерство.

Повече информация може да бъде намерена на следната интернет страницата тук >>

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за..." на следния адрес тук >>

Норвегия продължава ограничителните мерки за България и Румъния 

Норвегия днес въведе отново ограничения за пътуванията от Испания - много обичана от норвежците туристическа дестинация, където коронавирусът силно се разпространява, предаде Франс прес. Според решението на Осло лицата, които пристигат или се връщат от Испания от полунощ местно време тази вечер (22 часа по Гринуич), ще бъдат длъжни да прекарат 10-дневна карантина след влизане на норвежка територия.

Възстановяват се ограниченията за Андора, но се отменят за Унгария. Остават в сила ограниченията за пътувания от Португалия, Люксембург, Хърватия, Румъния и България.

Пандемията от Ковид-19 е в много голяма степен под контрол в Норвегия, където днес са приети в болница само трима заразени, един от които е в интензивно отделение. Общо броят на случаите на коронавирус в Норвегия досега са 9085, от които 255 са починали.

Носенето на маски е новата нормалност

Тригодишно момченце почина в Белгия от COVID-19. В статистиката то влезе като "най-младия пациент в страната, починал от коронавируса". Заради нарастващия брой случаи от вчера в Белгия е задължително носенето на маски на открити места.

Носенето на маски е новата нормалност и на френската ривиера. През изминалото денонощие Франция регистрира над 1000 нови случая на COVID-19.

За да се избегне претоварване на здравната система, британският премиер призова за масова инунизация срещу сезонни грип.

"А сега ги има всички тези антиваксъри. Те са смахнати, те просто са смахнати", заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Според Джонсън опасността от COVID-19 ще бъде преодоляна до средата на следващата година.

В условията на пандемия летището в Прага придобива нови измерения. В часовете, когато няма полети, пистите се предоставят за маратони.

На терминалите и в приземените самолети се организират обиколки за посетители. Хотелът на летището се предлага за рождени дни и сватбени тържества.