Физиотерапевти протестират през Министерството на здравеопазването. Те настояват да бъдат вписани в Закона за съсловните организации като регулирана професия. По-рано днес кинезитерапевтите и рехабилитаторите в Русе също излязоха на протест с искания за уеднаквяване на стандарта за дейността им и за по-добро заплащане.

Физиотерапевтите настояват да бъде приет закон за съсловната организация на физиотерапевтите, в който да бъде указано и обединението на рехабилитатори и кинезитерапевти под общо наименование "физиотерапевти". Сега заради разликата в наименованията на специалностите кинезитерапевти и рехабилитатори, които са много сходни, получават различно заплащане, включително и в чужбина. Затова протестиращите настояват за единно наименование - физиотерапевти.

"Необходимо е да бъде утвърден стандарт по физиотерапия, а специалистите да имат право на частна практика. Физиотерапевтичните процедури да бъдат остойностени, а на пациентите да бъде осигурен адекватен по продължителност достъп до тях", каза съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите Видьо Желев, цитиран от БТА.

"Заплатите са ни много ниски, а работата е много в болниците и никой кинезитерапевт не иска да работи", " Нужно е да сме физиотерапевти, не рехабилитатори, кинезитерапевти и прочее", "Информацията затова какво правим ние е нулева", коментираха участници в протеста в Русе, цитирани от БНР.

"Не може касиер-продавач във верига магазин да взима 1200 лева, а кинезитерапевт с висшето си образование - 700, нали?", добави друг от запитаните.

Очаква се следващата седмица министър Кирил Ананиев да се срещне с протестиращите физиотерапевти.