Eксперти по интелектуална собственост от Европол са съдействали в операцията, при която ГДБОП спря излъчването на тв програми в мащабна операция в Южна България. В нея са участваха още екипи от МВР, НАП, КРС  и прокуратурата, а действията са ръководени от ВКП.

Сигналът е от български национални телевизии отпреди около 2 месеца за незаконно разпространяване на телевизионни програми без разрешението на носителя на авторските права и паралелно осъществявани от кабелните оператори данъчни престъпления.


Към момента безспорно е установена значителна разлика между реалните потребители на ТВ съдържание в страната и официално регистрираните.

Данните сочат, че около 700 хиляди абонати са в сивия сектор и чрез тях собствениците на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери и ощетяват фиска, съобщи говорителката на главна прокуратура Румяна Арнаудова.

Регулярни проверки предстоят на всички кабелни оператори в страната, тези, за които има данни, че извършват определени нарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове.

Проведената операция срещу пиратската дейност е една от най-големите за цяла Европа, заяви представителят на Европол Богдан Чинару от Центъра за борба с престъпленията, свързани с интелектуалната собственост. Той поясни, че екипът на европейската полицейска служба е в страната ни за да подкрепи колегите му от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП и да подпомогне акциите с доставените два мобилни офиса. Възхитени сме от работата на колегите от "Киберпрестъпност" и планираме да организираме обучение в Европол с тяхно участие като обучители, коментира Чинару.

Запечатаната при акцията на ГДБОП кабелна телевизия RN в Бургас днес отново излъчва. Нейният собственик Георги Стоянов потвърди пред "24 часа", че е започнало възстановяване на програмите.

"Вчера бе спряно абсолютно всичко и в момента го възстановяваме. Потребителите вече получават сигнал, интернетът не е спирал. Предоставили сме копие на договорите за авторски права за излъчване. Щетите, които ни нанесоха, са значителни. Проверките продължават, чакаме експертиза на иззетата техника", каза Стоянов.

От прокуратурата заявиха, че все още няма повдигнати обвинения.

Акцията в кабелна телевизия RN започна вчера сутринта, докато новинарите подготвяли обедната емисия. Малко по-късно офисът й бе запечатан и телевизията спря.

Зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова заяви, че акцията е била под наблюдението на районен прокурор с участието на отдел "Киберсигурност" към ГДБОП и с логистичната подкрепа на Европол, НАП и Комисята за регулиране на съобщенията.

Както вече стана ясно, сигнал за нередностите в бургаската медия, е подаден в прокуратурата от две национални телевизии, както и от физически лица в края на 2018 г. Тогава е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер по чл. 172 а ал. 1 от НК против интелектуалната собственост. Според прокурор Григорова имало налице доказателства за нанесени щетите от излъчването без авторски права за милиони левове.