82 хиляди лева (заедно с 25 % тръжна такса) е платила българската държава за портрета на Александър I Батенберг (.б.а.-22500 евро крайна цена) и 3 сребърни подноса, които князът е получил по време на пристигането си в България от възторжените посрещачи. Това бе първо участие в подобен търг за български исторически ценности, съобщи министърът на културата Боил Банов при връщането си от Виена.

Предметите бяха обявени за продажба от аукционна къща "Доротеум" и за първи път се появяват в публичното пространство.

"Нашият конкретен интерес е бил точно към споменатите 4 предмета, защото те са с най-голяма историческа стойност. Емоцията беше невероятна, когато видяхме този портрет, на който Батенберг е нарисуван с правилна форма и калпак, поставен във великолепна рамка", сподели още министърът.

На търга са се явили около 100 човека, но е имало и много наддавания по телефона.

Участието на българската държава до последния момент е било пазена в тайна, за да не скочат рязко цените на предметите, от които сме се интересували.

Срещу нас е имало едно наддаване по телефона, но след купуването на втория поднос, цената на третия вече се е вдигнала с 2 хил. евро, явно заради проявения от купувач интерес.

Очаква се подносите да бъдат предадени на Националния исторически музей, откъдето е дошла и справката за най-ценните предмети в аукциона. В момента те ще бъдат разгледани от реставратор, опаковани и се очаква да пристигнат в България в петък.

Все още не е решено къде ще бъде изложен портретът на Батенберг, но най-вероятно първото му публично показване ще бъде в изложба за Фердинанд, която се подготвя от Националната галерия.

Какво трябва да знаем за участието в търг за предмети на изкуството?

След като се консултирахме с експерт, нещата се сведоха до няколко, които да откроим. На търг може да се участва и по телефона, което би спестило разходи по път и престой на място. Министър Банов сам призна, че за сребърните подноси е играл срещу човек на телефона, които също е имал интерес от предметите.

Според информация на Dir.bg на аукциона са участвали още двама българи, които са имали интерес и към картината, и към подносите. Дали министърът е наддавал именно срещу тях, това ще остане тайна завинаги.

Иначе е добре да припомним, че Националната художествена галерия в София получи дарение от 1 милион и 840 хиляди лева. Сумата бе завещана от българката Маргарита Занеф, която е починала през 2016 година в Австралия. И тук идва интересен въпрос дали с тези пари е купена картината, или финансовият министър Горанов е отпуснал средства от бюджета?

Иначе идеята държавата да се връща ценни неща от акуциони по света е прекрасна и дано този търг във Виена да е само началото. Подобни картини може да имат стойност за определени колекционери, но не са свръх търсени, така че имаме възможност да си ги върнем срещу разумна цена. Иначе поставянето им в галерия вече ги прави безценни за нашата история.

Просто откупуването на произведения на изкуството трябва да се превърне в начин поведение на културния министър. Ще припомним също така, че през 2017 година кабинетът в Полша отпусна 2 млрд. евро на културното министерство, за да работи по връщането на произведения на изкуството в страната. Е, ние сме далеч от това, защото за милиард евро ще купуваме самолети. Пък, знае ли се, някой ден може и да отделим милиард евро за изкуство...