Временният премиер на Румъния и министър на отбраната Николае Чука поиска прошка от семействата на убитите в Революцията от 1989 г. за "грешките или злоупотребите", извършени от военните по време на трагичните събития около падането на комунистическия режим, при които загинаха 1165 души, съобщава телевизия Диджи24.

"За грешките или злоупотребите, извършени от някои от служителите на министерството на отбраната по време на тези събития, отвъд отговорността, която беше или ще бъде установена от съдебните инстанции, е морален дълг ние, тези от днешния ден, да поискаме прошка от семействата, които понесоха страдания през декември 1989 г. И да уверим всички сега, но най-вече тези, които идват след нас, че подобни ситуации няма да се повтарят никога вече в историята на Румъния", заяви Чука в съобщение по повод 31-вата годишнина от началото на Революцията.

Той добави, че след 31 години "все още има отворени рани, непресъхнали сълзи, необлекчени страдания".

"В името на тези над 1000 души, паднали заради жаждата за свобода, от които над една четвърт бяха военни или цивилни служители на министерството на отбраната, имаме моралния дълг да хвърлим светлина във всички тъмни ъгли, които все още съществуват по отношение на тогавашните събития", посочи още Чука, като добави, че "за да можем да простим и да се помирим самите ние с нашата история, трябва да открием истината и да я представим такава, каквато е".

"Наш дълг е, на настоящото поколение политически лидери и военнокомандуващи, да направим всичко, което зависи от нас, за да хвърлим светлина върху всяко от действията на персонала на министерството на отбраната, довели през декември 1989 г. до загуби на човешки животи или до раняване на хора", отбеляза още министърът на отбраната и и.д. премиер на Румъния.