Съвместна проверка на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и полицията установи случаи на нерегламентиран транспорт и продажба на прасета на животинския пазар в Хасково. Това съобщи директорът на ОДБХ - Хасково д-р Георги Илиев на открито заседание на областната епизоотична комисия. Това е безотговорно и абсолютно недопустимо в тежката ситуация с разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), коментира той.

Бяха съставени 4 акта по Закона за ветеринаромедицинската дейност. При констатиране на следващи такива случаи животните ще бъдат ефтаназирани на място, предупреди д-р Илиев и поиска по-строги мерки на контрол върху движението на животинска стока. Днешното заседание трябваше да отчете набелязаните преди седмица мерки срещу недопускане на разпространението на заразата.

Д-р Илиев посочи, че в няколко общини от областта е приключило разпореденото преброяване на немаркираните животни в т. нар. "заден двор" на лични стопанства. Определени по общини са били също така места за загробване при евентуална необходимост от такива. Представител на Областното пътно управление докладва за набелязаните маршрути за придвижване на животни и дезинфекцията на крайпътни отбивки и в 20-километровата зона от ГКПП-та.

Областният управител Станислав Дечев призова събраните на срещата институции с различни компетентности по въпроса за по-отговорно отношение към тежкия ветеринарен проблем. В края на миналата седмица на зам.-министъра на земеделието Лозана Василева при визитата й в региона е бил представен доклад за предприетите досега превантивни мерки, който е получил одобрение.

Още две области след Русенска обявиха бедствено положение заради АЧС - Плевенска и Разградска.

Координацията по изпълнението на мерките срещу заразата в тези области ще се извършва от директорите на Областните дирекции по безопасност на храните. От Областните дирекции на МВР ще охраняват входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и ще подпомагат ОДБХ с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в областите.