Той е част от благотворителна инициатива, наречена “Ако си дал...”. Организатор на инициативата е готвачът Стефан Чолаков, който преди няколко месеца започна да раздава непродадената от деня храна на възрастни хора и социално слаби.

Днес Чолаков обяви, че стартира първия HELP CORNER от инициативата "АКО СИ ДАЛ.....".

"Отвори врата първият от стотици хладилници, от които хората в затруднение ще могат да си взимат храна 24 часа в денонощието, оставена от нас хората, които често заминавайки на почивка, командировка или просто за уикенда, оставяме да се развали в домашните ни хладилници, а след това изхвърляме и такава, на която й изтича след ден срока на годност и големите и малки хранителни магазини изхвърлят",  пише Чолаков във Фейсбук страницата си.

Първият уличен хладилник се намира на ъгъла на ул. "Янко Забунов" и ул. "Борел" в квартал "Иван Вазов" в София.

"Заедно сме по силни, ще променим живота си и средата когато си помагаме" - призовава Чолаков.

Стефан Чолаков има твърде любопитна биография – през 1997 година става известен като най-младият банков обирджия в света. Тогава успява да надхитри системата, като се възползва от пропуски в банковата сигурност.  Източените пари тежали близо 1000 килограма. Предава се на полицията, когато разбира, че за кражбата е задържана невинната касиерка на банката.

"Върнах парите, показах пропуски в банковата система. Помогнах на банките и съответно на свой ред те ми помогнаха на мене и подписаха декларация в моя защита", разказва Стефан пред БНТ.

Почти 20 години по-късно той е готвач в заведението, което притежава. Казва, че както да направиш лошо, така и да сториш добро, не е толкова трудно.

По повод първата му инициатива да раздава топла храна на хора в нужда той споделя, че го е подтикнало "уважението към собствения ми труд, уважението към храната и уважението към хората".

"Номиналната стойност на една порция супа е нищожна, но според мен е безценна за човека, който няма какво да яде", смята Чалаков.