Политическо напрежение в Джебел – на празникът на града челно се сблъскаха политическите ръководства на ДПС и ДОСТ, съобщи bTV. 

В единия край на площада се намират лидерите и поддръжниците на ДПС, а в другия – тези на ДОСТ начело с Лютви Местан.

Въпреки огромното полицейско присъствие се стигна до сблъсъци и размяна на удари.

Напрежението в града остава.

Към момента никой от лидерите не иска да се качи на сцената, защото се опасяват, че по този начин напрежението се ескалира сред противниковата политическа агитка.

Хиляди са хората, изпълнили площада на Джебел за 19 май, съобщи „Нов живот“. На място пристигна консулът на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани. 

На място трябваше да присъства и турският посланик Сюлейман Гьокче, но той не дойде.
Кордон от полицаи охранява строго трибуната.

Припомняме, че дни преди Деня на Джебел Областният съвет на ДПС разпространи позиция, в която се казва, че с традиционен възпоменателен митинг на 19 май 2017 г. в центъра на Джебел ще се отбележи годишнината от Майските събития през 1989 г.

Изразява категоричната си позиция, че остро се разграничава от всякакви опити за противопоставяне на участниците във възпоменателния митинг.

Преди това кметът на община Джебел Бахри Юмер се обърна към своите съграждани, прикани тях и всички джебелчани от всяка точка на света и всички гости на 19-ти май да споделят празника на Джебел, да допринесат за един истински и цивилизован празник без политическа окраска и без политически лозунги и знамена.

В обръщението си той никъде не говори за възпоменателен митинг, но припомня, че на 19 май 1989 г. населението на община Джебел е провело демонстрация срещу половинвековната комунистическа диктатура, за да защити своето право на име, език, религия, култура и традиции.

Припомняме, че миналата година когато първо кметът на Джебел забрани провеждането на митинг а след това съдът се произнесе в полза на ДПС, след честването на 19 май на трибуната се състоя още една церемония – на ДПС начело с лидера Мустафа Карадайъ пред възпоменателната чешма.