Това казва в интервю за БТА Цезарина Илиева - главен експерт в Дирекция "Надзор на заразните болести", отдел "Паразитология", към Столична РИОКОЗ.

Срещу нахлуването на хлебарки в дома е нужно да се поддържа добра текуща хигиена, да бъде ограничен достъпът им до храна и хранителни остатъци, да се запушат пролуките и дупките за преминаване от едно помещение в друго или от един етаж на друг. Особено важни са профилактичните мероприятия в помещения с повишена влажност и топлина, каквито са кухни, бани, мивки, складове, хладилници, печки, електрически табла и канали.

Най-подходящият момент за обработка на хлебарките е още при поява на първия екземпляр от тях, за да не се допусне бързо увеличаване на броя им. При поява на единични екземпляри хората могат сами да приложат препарати за масова употреба. Ако обаче хлебарките са с по-висока численост и се придвижват активно и през деня, задължително трябва да бъде организирана масова обработка на сградата и всички нейни помещения от професионалисти.

РИОКОЗ отдавна не извършва обработки срещу хлебарки, мухи, бълхи и гризачи. Тези мероприятия се извършват от специализирани фирми, които трябва да имат регистрация в Министерство на здравеопазването (МЗ).
Когато се ангажира фирма, е желателно обектът да бъде подготвен - да има осигурен достъп до всички помещения, да се изпразнят шкафовете и да се предпази посудата, съветва още експертът.
По думите й са необходими минимум две обработки в рамките на месец, за да се изчисти сграда, в която има много хлебарки. След това трябва да има поддържащо третиране на три или шест месеца с цел предотвратяване на повторната им поява.
Регистрираните фирми, извършващи дейности по ДДД за района на София са 98.

Най-често срещана хлебарка у нас е Кафявата, наречена още Германска. Тя предпочита топли (около 30 градуса по Целзий) и влажни помещения с изобилстваща храна и влага. Големината й е от 10 до 20 мм, възрастните живеят нормално повече от 100 дни и разполагат с крила. Може да се размножава на всеки 2-3 месеца, като всяка има 34-44 яйца.

Хлебарките са на Земята от над 300 млн. години, преживели са всички катаклизми, и са видели всичко, което науката още открива, коментира проф. Пламен Калушков от Института по зоология към БАН, който е изследвал този вид насекоми. По думите му хлебарките няма да се изненадат от липсата на кислород или наличието на токсични вещества, бързо ще се приспособят, а поколенията им ще са още по-устойчиви.

Учените не са установили заболявания при хлебарките. Те могат да живеят спокойно без храна 2-3 месеца, а около месец - дори без глава, отбеляза професорът. Негови опити доказват, че обезглавени могат да живеят от 20 до 33 дни, тъй като нервната им система е разположена по цялото тяло и не е съсредоточена в главата, която да я контролира.
При хлебарките може да се говори дори за интелект, смятат специалистите. При третиране с препарат, виждайки умрели от вида си, те изчакват да премине токсичността и едва тогава се подават от скривалищата си, дава пример проф. Калушков.

Хлебарките имат и интересен сексуален живот, коментира професорът от БАН. Ако в аквариум, в който са изолирани само мъжки хлебарки се пусне женска, настава хаос и суматоха, при която всеки от мъжките представители иска да се покаже пред женската. Никоя от мъжките хлебарки обаче не посяга на женската и тя сама може да избере дали да допусне мъжки представител до себе си и кой да бъде той. Това също е показателно за техния интелект, смята изследователят.