69-годишната Велика Киримова от Разлог е оперирана по спешност, след като постъпила в хирургията на благоевградската болница в критично състояние, с реална опасност за живота, съобщи в. "Струма".

Дъщеря й Димитрина Тумбева разказва, че в средата на септември майка й започнала да повръща обилно и не се чувствала добре. Първоначално личната лекарка се съмнявала за вирусна инфекция, но въпреки включените системи, състоянието на Велика не се подобрило.

"След назначената терапия и вливания 3 дни състоянието й не се подобри, напротив, ставаше й по-зле. Личната ни лекарка ни насочи за инфекционист в Благоевград. Приеха майка ми в спешно отделение, свикаха екип и след изследванията се оказа, че проблемът е от огромната херния, която бе от пъпа до слабините долу, кожата дори беше изтъняла", допълва дъщерята.

Животоспасяващата операция на 69-годишната жена е извършена по спешност от четиричленен екип начело с хирурга д-р Петър Гайдарски и в състав д-р Александър Соколов, д-р Александър Вакашински и д-р Владимир Николов.

Интервенцията е продължила близо 4 часа, след което пациентката е настанена в реанимация.

"Благодаря на лекуващия лекар д-р Гайдарски и на персонала за проявения професионализъм! Майка ми се страхуваше, подцени опасността от хернията и това застраши живота й“, каза още Димитрина Тумбева.

Хирургът д-р Петър Гайдарски заяви, че в 30-годишния му опит това е вторият подобен случай.

"Хернията на предната коремна стена бе с размер 30/40 см, многокамерна, с няколко сака. Хернията е слаба зона, отвор в опорните тъкани на коремната стена, през който излизат коремни органи, като в конкретния случай имаше тънки и дебели черва. Причините за появата на херния са две: вродено устройство на коремната стена с недостатъчно мускулно покритие, или придобита и прогресивно нарастваща слабост на опорните тъкани на организма с течение на времето, като при тази жена е в продължение на повече от 20 години", обясни лекарят.

По думите му, интервенцията при такива случаи е тежка и животоспасяваща.

"Съветвам хората при възникване на здравословен проблем да не го подценяват и изчакват от страх, защото могат да настъпят тежки усложнения“, допълни д-р Гайдарски.