Бившият ректор на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" проф. д-р Красимир Иванов и директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин са новите почетни граждани на Варна. Това реши на свое заседание днес Общинския съвет в крайморския град, съобщиха от пресцентъра му.

Хирургът проф. Иванов е отличен за изключителните му заслуги като дългогодишен лекар и преподавател по медицина и блестящ администратор в сферата на здравеопазването.

Роденият във Варна актьор Мариус Донкин, който тази година навърши 70 г., получава признанието за значимия му принос в развитието на театралното изкуство в България.

Още двама души бяха номинирани от инициативни комитети за почетни граждани на Варна, но не събраха достатъчен брой гласове. Съветниците решиха дългогодишният организатор на плувния маратон Галата - Варна Надежда Парушева и журналистът Николай Увалиев да получат почетни знаци "За заслуги към Варна" - златен.

Почетните звания по традиция ще бъдат връчени на 15 август. Церемонията ще се проведе в Летния театър в рамките на тържествения концерт за Деня на Варна.

От Общинския съвет припомнят, че началото на традицията е поставено през юни 1879 г., когато кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите му към крайморския град. От тогава до днес около 160 души са удостоени със званието "Почетен гражданин на Варна". Отличените със званията се вписват в Почетната книга на Общината.