Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Хиляди миряни и духовници от цялата страна се очакват да дойдат в Троянския манастир "Успение Богородично" на храмовия му празник, за да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица и да участват в богослужението. "Всички искат да се докоснат до пречистата икона, за да получат изцеление, благословение и да почетат по този начин майката Божия, нашия небесен ангел", заяви за БТА игуменът на Троянската света обител Величкият епископ Сионий.

Той добави, че тази година празникът ще е по-различен, тъй като ще бъде огласен с нов камбанен звън. Монтиран е нов механизъм за задвижване на камбаните, изработен и от руски инженери в Москва. С него са доставени и две нови камбани от там. По думите на дядо Сионий механизмът задвижва камбаните с 14 различни мелодии, като в изработката му е участвал руски музикант, занимаващ се само с камбанните звънове на огромните руски църкви и манастири. На три места у нас има такъв механизъм - в Троянския манастир, в Гигинския манастир до София и в обновената църква в Лесидрен.

"От старо време в Светата обител имаше шест старинни камбани, много звънки и красиви, изработени още преди Освобождението в Русия. Сега бяха направени в Москва още две. Този механизъм задейства камбаните по много умел начин, така че да не звучи електронно, а все едно от няколко звънари", посочи дядо Сионий и добави, че камбаните и механизмът са дарение.

Празникът ще започне с утринна служба. След това българският патриарх Неофит ще оглави Светата литургия. Чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица ще бъде изнесена от манастирския храм и с литийно шествие пренесена до мястото, където е извършила първото чудо. Тя ще бъде носена от представители на Национално дружество "Традиция", облечени в български национални носии. "Тази традиция е от няколко години. Хората, които участват в нея, се подготвят с пост, благоговение и внимание, за да участват", посочи игуменът.

Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.