Хиляди поклонници се очаква да се съберат в местността Кръстова гора в Родопите по повод Кръстовден. Хората вярват, че в тук се намира една от точките на света, където "Господ слиза при земните хора".

Всяка година в нощта на 13 срещу 14 септември на святото място се отслужва Божествена Света литургия и се излага частица от разпятието на Исус Христос. Местността е наречена Кръстова гора, заради вярването, че там преди векове е заровена частица от самия Кръст Господен. Вярващите се събират с надежда за чудо и изцеление.

През 1933 година по тези земи се заселил Йордан Дрянков, който бил роден в село Ковачевица и до края на живота си бил изключително религиозен. Една вечер той имал видение - Бог му разкрил, че в миналото на хълма е имало красив храм, където се съхранявал Христовия кръст и сега той трябва да постави на върха нов кръст. Човекът разказал на цар Борис Трети за своя сън и през 1936 година, с подкрепата на цар Борис Трети, на най-високата точка на Кръстов връх бил поставен голям метален кръст, който станал най-изконният символ на местността.

По време на освещаването на кръста от свещеника Петър Василев Кошелев, върху менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче и литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Хората последвали гълъба и така открили мястото на старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала. След разчистването на натрупаните камъни от това място бликнала вода. Това е точно аязмото в близост до църквата, което се нарича "Гълъбичката" и от което хиляди вярващи в чудодейната му лечебна сила си наливат вода с надежда за изцеление.

Друго предание гласи, че отиването до Кръстова гора не бива да бъде планирано, а то ще се случи когато Господ реши това.

През 1995 година трима братя помаци от село Белица разрязали на три части кръста, тежащ 66 килограма, и го откраднали. Съвсем скоро след това двамата от крадците починали внезапно, а третият брат се уплашил и захвърлил останките от кръста в дерето близо до манастира. Тогава като по чудо ги намерил един местен овчар и кръстът бил възстановен.

Много хора са ставали свидетели на чудесата, които са се случвали на Кръстова гора. Всеки петък по време на нощните бдения, много от хората, истински вярващи в силата на Бог, може да бъдат споходени от видения които им предсказват бъдещето.

По време на нощната литургия в църквата хората носят питка, върху която слагат свещ. След като бъде осветен хляба, той се раздава на присъстващите. Носят се и дрехи за освещаване по време на литургията. След това се преспива с осветена дреха на самата Кръстова гора или тя се дава на болен да я облече, за да си отидат неговите болести и проблеми.

Някои от поклонници споделят, че след литургия на небето се появявал образът на целия Eрусалим, сияещ сред звездите. Други разказват, че нощем над храма видели да виси светещ огромен кръст. По време на вечерня понякога се чували песните и стъпките на дванадесетте монаси, които били посечени през 17-ти век от турците заради отказа им да предадат вярата си.

По повод честване на християнския празник Кръстовден са възможни значителни затруднения на движението на моторни превозни средства в района към манастирския комплекс "Кръстова гора - Св. Троица" на територията на Община Лъки, съобщиха от полицията.

Поклонниците вярват, че този кръст има лечебна сила, затова не е случайно, че пред него винаги се извива дълга опашка от хора.

Отрупват го с дрехи, които хората обличат след това, за да им донесат изцеление от болести и страдания. И наистина, след посещение на Кръстова гора, хората разказват, че на всеки се е случило някакво чудо.

Чудодейният дъб на Кръстова гора също е едно от невероятните места там, който се посещава за здраве и изцеление. Той се намира до лечебното аязмо, от което вярващите си наливат и пият вода.

Клоните на дъба са сплетени по интересен начин - образуват кръгъл отвор, като се вярва, че през него могат да минат единствено праведните. В дънера на дървото пък има множество малки хралупи. Вярващите пъхат вътре ръцете си, за да се заредят със сила и да получат помощ от вълшебното място.

Очаква се натоварен трафик към Кръстова гора

От МВР допускат, че ще има затруднения на движението по пътя Пловдив-Лъки към манастирския комплекс "Кръстова гора - Св. Троица", поради което е предприела мерки за осигуряване на обществения ред, пътна безопасност и недопускане на инциденти по време на Кръстовден.

Очакват се затрудненията в трафика да са до неделя, предупреждават от полицията и призовават шофьорите да бъдат търпеливи и да изпълняват стриктно разпорежданията на полицейските служители.