България отбелязва днес Националния си празник - 3 март. Навършват се 142 години от Освобождението на страната. Хиляди хора за поредна година изкачиха връх Шипка за честване на празника, въпреки отменените празненства заради коронавируса.

За празника ще има редица прояви в страната, а други бяха отменени от съображения, свързани с епидемичната ситуация.

 

"Честит празник на всички, нека помним делото на нашите бащи учредители, нашите възрожденци, нашите революционери, които оставиха живота си в дар пред олтара на свободата. Нека помним тяхната готовност за саможертва. Всяка година съм тук на Шипка, дори когато не бях депутат и председател на НС. На Шипка свободата се чувства по друг начин", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от връх Шипка.

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев също участва в отбелязването на Националния празник на връх Шипка. Той поднесе цветя и ще отправи приветствие за 3 март.

Поздравявам всички българи, които не се поддадоха на манипулацията и ще качат връх Шипка, каза президентът. Надявам се със същото настървение управляващите да мислят за българския народ, продължи Радев с краткото си изявление пред телевизионните камери.

"България даде вчера един огромен принос към световната медицина - успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щама на "Шипка" се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Не да събираме пари за "Българската Коледа". Щяха да бъдат и пенсиите и условията на живот, и заплатите много по-други. Честит празник на всички българи, където и да са, които носят България и силния свободолюбив български дух в сърцата си", допълни той.

Президентът присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир "Рождество Христово" от Старозагорския митрополит Киприан.

Снимка: БТА

В София Негово светейшество патриарх Неофит отслужи тържествен молебен за 3 март в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Снимка: БТА

Пред Паметника на Незнайния воин се състоя тържествена церемония по издигането на националното знаме. Сред присъстващите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната. При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Снимка: БТА

По повод Националния празник в 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред парадния вход на президентството.

Вечерта на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената заря-проверка за 3 март. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. Командващ зарята ще бъде заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Във връзка с препоръките да не се организират масови събития на закрито няма да се проведе традиционният прием в София за 3 март.