Това е основният показател за започващи проблеми с простатната жлеза. Те могат да засягат както позивите /честота, спешност, нощни ставания/, така и мощта на струята /труден старт на уринирането, капки, вяла, неописваща парабола струя и др./, а също и да причинят кръв в спермата или урината.

В тежките стадии, когато не е лекувано, заболяването пречи на пълното изпразване на пикочния мехур, където се задържа известно количество остатъчна урина. С течение на времето това може да доведе до образуване на камъни или хидронефроза /разширение на бъбрека/, както и други функционални увреди.

- Д-р Георгиев, какви са най-ефективните методи за лечение на увеличена простата?

- Световната урологична практика, както и нашия многогодишен опит показват, че най-щадящото за пациента и резултатно от медицинска гледна точка е лазерното лечение. В Хил клиник от години работим със Зелен лазер, който е създаден специално за отстраняване на увеличена простатна жлеза (ДПХ).


- Как протича операцията?

- Операцията е безкръвна, безболезнена, без разрез. В световен мащаб със Зелен лазер са оперирани почти милион души. Лазерът позволява да проникнем и достигнем до жлезата през естествените отвори, не се налага пълна упойка, няма кървене. Този щадящ начин да отстраним простатната тъкан направи истинска революция в урологията.
След самата хирургична намеса подобрението идва бързо. Наблюдава се силна и непрекъсната струя, няма остатъчна урина, значително са съкратени нощните ставания, уринирането трайно се нормализира. Голяма част от пациентите са мъже на зряла възраст, със сърдечно-съдови проблеми и на антикоагулантна терапия.
Лазерът е абсолютно препоръчителен като възможно най-безопасната терапия за тях. Другото важно предимство е, че след отстраняване на жлезата със Зелен лазер не се наблюдават рецидиви, т.е. проблемът е практически решен доживот.


- Губи ли мъжът освен простатната жлеза и своята сексуална мощ?

- Лазерното лечение не пречи, а напротив увеличава потентността на мъжа. Често пациенти са споделяли, че след като нямат затруднения в уринирането се радват на по-задоволителен сексуален живот. Смята се, че след отстраняване на големи жлези се подобрява значително кръвоснабдяването на пениса, а с това и ерекцията става по-силна и продължителна. Като цяло значително се повишава качеството на живот на мъжа, включително неговите сексуални контакти.


- Ако простатата е прекалено голяма възможна ли е лазерна операция?

Да, дори при големи простати ползваме Зеления лазер и извършваме енуклеация. Това е метод, който ни позволява практически да оперираме и най-голямата жлеза. Имали сме пациент с 340грамова простата, оперирахме го без проблем и той се възстанови бързо.

За повече информация или запазване на час: 02 439 3131, hillclinic.com