Аз съм един от хората, които в началото на епидемията смятаха, че коронавирусът е леко заболяване, което протича като ежегодните вирусни заболявания. Моята клинична пътека беше към средно тежките случаи. При мен не е имало влошаване на здравната картина, но вече имам изградени антитела и има добър имунен отговор.

Това заяви народният представител Хасан Адемов, който преболедува COVID-19 и се върна на работа в пленарна зала, пред bTV. Той обясни, че в момента, в който е вдигнал температура, си е направил рентгенова снимка, която е показала бронхопневмония.

"Притеснението идва от това, че има неизвестност как ще протече заболяването. Кашлицата е изключително мъчителна и е един от основните симптоми, които водят до по-нататъшно усложняване", сподели той.

Според него управляващите са се справили по отношение на противоепидемичните мерки. Адемов смята, че има какво още да се направи при икономическите мерки. Въпреки това вярва, че мерките в момента действат и дават резултат.

"13 497 работодатели са подали заявление за 219 800 работници и служители по мярката 60/40. В края на месец юни се очаква цифрата да набъбне", коментира той.

Адемов уточни, че може да се промени дизайна на мярката, така че още повече хора да могат да се възползват от нея.

"Неслучайно държавата, заедно с намаляването на ДДС за ресторантьорите, се ангажира с това да вдигне минималния осигурителен доход. По този начин приходите ще бъдат увеличени. Предстои да стане ясно дали бизнесът ще работи открито на база анализа към края на годината", изтъкна Адемов.

В Народното събрание ДПС ще подкрепи предложението за ресторантьорския бизнес. Адемов смята, че браншът е пострадал директно от заповедта на здравния министър, заради която те затвориха врати.