Има опасност да не приемем до 5 март промените в Кодекса за социално осигуряване. По този законопроект се работи от няколко години и от няколко социални министри. Основното беше да се уреди фазата на изплащане на така наречената втора пенсия, която трябва да започнат да получават първата кохорта пенсионери. КФН обаче реши да внесе 36 страници доклад в НОИ, които тотално променят смисъла на законопроекта, внесен от Министерски съвет. Това показва за пореден път, че липсва всякаква координация между държавните органи. Сега ние в Социалната комисия трябва да приемем промените в много съкратени срокове и не знам дали ще успеем. Това обяви пред БНТ депутатът от ДПС и председател на Социалната комисия д-р Хасан Адемов по повод темата за втората пенсия.

"Не мисля, че някой се опитва да прокара идеята хората да получават по-малки пенсии. За мен има много тънък елемент, който защитава както интересите на частните пенсионни фондове, така и интересите на осигурените лица. От 2002 година насам доходността на всички частни пенсионни дружества е положителна. Няма опасност осигурените лица да загубят своите вложения", категоричен бе той.

"Темата за размера на втората пенсия и разминаванията в очакванията на първите, които ще я получат, е интересна. Няма как с осигуряване от 18-20 години да се очаква да се получи по-голяма пенсия от тази от НОИ. Със сигурност мога да кажа, че две пенсии ще бъдат повече от една. Отново ще повторя, че големият проблем е несъгласуването между МС, Социалното министерство и КФН. Сега ние трябва да прекрояваме много бързо този законопроект и това руши доверието в пенсионната система. Няма как, ако хората не внасят своите вноски на база реалните си доходи, да получават по-висока пенсия. Трябва да се говори и обяснява много по темата на обществото и то на разбираем език, за да постигнем желаните резултати", завърши д-р Адемов.