Той победи елитни членове на "Бръшляновата лига" като Харвард и Йейл, съобщиха Ройтерс и БТА.

С едва 2200 студенти Уилямс колидж изпревари Принстън и Амхърст, които се наредиха съответно на второ и трето място. Челната петица се допълва от Военната академия на САЩ Уестпойнт и Масачузетския технологичен институт. Харвардският университет зае осмо място, а Йейл едва се класира в челната десятка.

"Винаги е приятно да те класират сред най-добрите институции в страната", коментира Уилям Уогнър, декан на факултет в колежа Уилямс.

"Форбс" и Центърът за достъпност и продуктивност на висшите учебни заведения във Вашингтон формулираха третата поредна класация, отчитайки таксите за обучение, заплатите на възпитаниците на колежите и опита, който натрупват студентите.

"Колежите, които не заробват студентите с големи дългове, както и тези, в които курсовете са по-малки, като цяло се класират по-напред", коментира Дейвид Юълт, редактор във "Форбс". "Ако сравните десетте най-добри от тази година с тези от миналата, ще видите, че няма голяма разлика".

Най-високо класиралият се държавен университет е Вирджинският - на 44-о място.
"В известна степен студентите "получават това, за което си плащат". Частните училища могат да си позволят да намаляват броя на студентите в курсовете. Има някои чудесни държавни университети, но частните училища обикновено се представят много добре в класациите", коментира Юълт.

В класацията са включени едва девет процента от общо около 6600 акредитирани висши училища в САЩ.