Всеки ден в лагера пристигат по 50-60 чужденци, предаде БНР.

Подобна е статистиката за бежанските центрове в страната, където са настанени близо 2700 чужденци. За сравнение, през януари и февруари имигрантите са били 5 пъти по-малко.

Не липсват и инциденти. 19-годишен афганистанец е с опасност за живота, след като снощи е намушкан с нож в гърдите до центъра за бежанци в Харманли. Това се е случило при сбиване между новопристигнали. Има още един пострадал - 37-годишен мъж, който е ранен с нож в бедрото.

Сигналът е получен в районното управление на полицията в Харманли около 22.00 часа. Спречкването е станало на спирката срещу бежанския център. В боя са се включили 20-30 афганистанци.

Междувременно полицаи от Пазарджик задържаха 13 чужденци на автомагистрала "Тракия". Младежите са били събрани в лека кола, шофирана от мъж от русенското село Тръстеник. Обяснили, че са граждани на Афганистан. На място е задържан и шофьорът. Той е криминално проявен и осъждан за грабеж и нанасяне на телесна повреда.

Чужденците са предадени на служители от група "Миграция" и ще бъдат откарани в центрове за временно настаняване на чужденци.

Бежанската вълна в този свят, който се тресе от конфликти и природни бедствия, е по-мощна, тя е като бавно движещо се цунами. Ако не предприемем мерки за хората там, където те са, това цунами неизбежно ще ни удари и нас в Европа“, коментира междувременно зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева пред БНТ.

Според нея проблемът с бежанците може да бъде решен най-вече на мястото, където е възникнал, и за това са отпуснати повече средства.

За нас като европейци е много по-лесно да им помогнем там, отколкото да им помагаме тук. Тук е по-скъпо с пъти – 5, 6, ние в Европа виждаме, че не сме готови, не ни е лесно да приемаме хора, които са с друга култура и рискът, че Европа може да се окаже затворена, става все по-голям", допълни еврокомисарят.

По думите на Георгиева трябва да се помисли за устойчиво влизане на хора не само на пазара на труда, но и в обществото.