Грипната ваканция за учениците в София се удължава до 15 март, съобщи преди минути във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук, която и по-рано заяви, че очаква това да се случи.

"Допълнителните дни са във връзка със заболеваемостта от грип Б на територията на общината. Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход, както за децата, така и за персонала", допълни тя.

В останалите градове, с изключение на Габрово и Плевен, където бяха регистрирани случаи на коронавирус и всички учебни заведения бяха затворени за 14 дни, грипната ваканция се отменя. Предложенията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса обаче са учебните занятия и занимания в детските заведения да се провеждат при засилени хигиенно-противоепидемични мерки. Това означава трикратна дезинфекция в рамките на работния ден, периодично проветряване на помещения, осигуряване на възможности за дезинфекция и миене на ръцете както на учениците, така и на учителите. Освен това в първия час трябва да се провежда инструктаж за личната хигиена. Стриктно ще си следи да не влизат деца и персонал със симптоми на грип. 

Тези мерки ще бъдат приложени и в София, когато децата се върнат в клас. Всяко училище, в което бъде установен случай на коронавирус, веднага ще бъде затворено.

Снимка: БТА

Експерти: Ако децата са в училище, може да помогне срещу коронавируса

Междувременно Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и Червения кръст обявиха, че смятат, че оставянето на училищата отворени може да помогне в борбата с коронавируса, защото така децата могат да бъдат обучени на превантивните мерки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

СЗО, Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Детският фонд на ООН публикуваха ново онлайн ръководство, което може да се изтегля, с препоръки за защита на децата от коронавируса. В наръчника се подчертава, че обучението може да насърчи учениците да станат застъпници на превенцията и на контрола на заболяванията в дома им, в училище и в тяхната общност, като обясняват на околните как да предотвратяват разпространението на вируса. 

Трите организации подчертават, че указанията за училищата, приложени в Западна Африка по време на епидемията от Ебола през 2014-16 г., може да допринесат за избягване на зарази с вируса в училищата.

В случай на затваряне на образователни институции, организациите препоръчват да се обмисли преподаването на учебните програми дистанционно, благодарение на методи като уроци по радиото. Училищата, които остават отворени, трябва да почистват и дезинфекцират помещенията, особено канализацията и водоснабдяването, и да проветряват по-често.