Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев издаде заповеди за удължаване на ваканцията за учениците, която бе обявена във връзка с нарасналия брой на заболели от сезонен грип и остри респираторни заболявания. Това важи за София-град и в областите - Ловеч, Русе, Стара Загора и Ямбол. Учебните занятия за учениците в тези населени места ще бъдат възобновени на 16 март, понеделник, съобщи пресцентърът на МОН.

Със заповед на министъра на здравеопазването до 15 март в областите Плевен и Габрово няма учебни занятия и извънкласни занимания в училища, детски градини, университети и в други обучителни организации.

По решение на кметовете на общини за същия период няма да учат в: област Пловдив, в Бургас /1 община/, Монтана /1 община/, Пазарджик /1 община/, Силистра /5 общини/, Сливен /2 общини/, Софийска област /4 общини/, Шумен /3 общини/.

Училищата от областите Враца и Перник ще бъдат отворени от вторник, 17 март. Тогава ще бъдат на училище и учениците от три общини от област Варна, които по решение на кметовете, няма да учат.

В училищата, където ще има занятия от днес, 12 март, четвъртък, ще има засилени мерки за дезинфекция в образователните институции. За целта е създадена организация за осигуряване на необходимите почистващи препарати и дезинфектанти в училищата и детските градини.

Остава ограничението на пътуванията и организирането на масови събития с участието на ученици и преподаватели, информират от МОН.

Отново в час в Бургас

От днес учебните часове се провеждат в обичайната си продължителност и график в Бургас. В града се отчита спад на заболелите от грип Б и остри респираторни заболявания.

От днес общината е осигурила електронни дистанционни термометри за всичките 49 училища и 33 детски градини на своя територия. Директорите са инструктирани да мерят температурата на децата още при влизането в учебните заведения и да не се допускат в клас такива, които имат дори и най-малките симптоми за настинка или грип.

Дезинфекция ще се извършва между двете учебни смени и вечер. Дръжките на вратите, чиновете и подовете ще се обработват през няколко часа. До учебните заведения няма да бъдат допускани никакви външни лица. На входовете на училищата ще има дезинфектиращи постелки.

Инструкции за наваксване на учебния материал в София

Образователният инспекторат в София вече разпореди на всяко училище да разработи комплекс от мерки за недопускане на спад в равнището на усвояване на учебния материал чрез поддържане на перманентен дистанционен контакт с учениците. Препоръчва се да се събира и актуална информация от класните ръководители за здравословното състояние на учениците.

"Към настоящия момент нямаме предпоставки за ограничаване на учебно-изпитните програми за националните външни оценявания"", каза Ваня Кастрева - началник на Столичния инспекторат по образованието и допълни, че не се предвижда промяна на графика на учебното време.